Finalisten De Gouden IJsspatel bekend

folder_openAmbachtelijk IJscentrum, Wedstrijden

24 ijsbereiders strijden op IJs-vak om lekkerste kersenijs

De 24 genomineerden in de wedstrijd om De Gouden IJsspatel zijn bekend. De voorronde, vond op 27 en 28 januari plaats in de Evenementenhal Gorinchem. Maar liefst 49 ijsbereiders leverden hun wedstrijdijsje – kersensorbet – in bij de vakjury. Op maandag 2 maart mogen de finalisten het ijsje nog eens draaien. Dan live, op het wedstrijdpodium van IJs-vak in de Evenementenhal Gorinchem.

De jurering op 28 januari verliep “zeer vlot”, meldt Teun Loonen, voorzitter van organisator Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Hij mocht naast andere vakgenoten en kersenexperts deelnemen in de jury. “Natuurlijk zijn er uitschieters, maar er waren zeker méér dan die 24 genomineerde ijsjes lekker.” De smaak van dit jaar is kersenijs op waterbasis: sorbet. De deelnemers waren vrij in het gebruik van variëgato’s of bijvoorbeeld stukjes kers. “Variëgato’s hebben we niet gezien, de meeste ijsbereiders speelden het op safe”, laat Loonen weten. “Wel zagen we een redelijk aantal ijsjes met stukjes kers erin. Ook varieerde een enkele ijsbereider met kaneel- of bitterkoekjessmaak.”

Beoordeling

Het kersenijs werd beoordeeld op kleur, structuur, mondgevoel en natuurlijk smaak. Waarbij smaak extra zwaar meetelde. De ranking wordt niet bekendgemaakt; de 24 finalisten ontvangen elk hetzelfde bericht. Op maandag 2 maart mogen de ijsbereiders het kersenijs live gaan draaien op het wedstrijdpodium van IJs-vak, in de Evenementenhal in Gorinchem. Dan begint de beoordeling weer bij nul – met een andere jury. De finalisten kúnnen dus nog aanpassingen doen aan hun kersenijs.

De finalisten

De finalisten in willekeurige volgorde:

  • Auke Jager, IJsmakerij Schep in Nieuwegein
  • Tamim Azemy, IJscafé Hart van Wijchen in Wijchen
  • Paul Wilderink, De IJssalon Paul WIlderink in Haaksbergen
  • Michel Prinsen, Multi-ijs in Purmerend
  • Claudio Tabbers, Claudio’s IJssalon in Apeldoorn
  • Marco Di Roberto, IJssalon Kees in Geldrop
  • Antoon van den Hombergh, IJssalon De Zeuten Inval in Velden
  • Jeroen Pohlmann, Wijs, ambachtelijk ijs in Gendt
  • Bernadette Jaarsveld, IJssalon La Venezia in De Lutte
  • Ron Holland, Huize Holland in Uden
  • Timon de Geus, Martino IJs in Rhenen
  • Arjan Nijenhuis, Nijenhuis IJs in Lemele
  • Lorènz de Groot, Lorenzo IJssalon in Utrecht
  • Sanne Smit, IJs bij Pinoccio in Heiloo
  • Niek Bogers, Scoop Ice-cream in Etten-Leur
  • Maria Kaizer, Casa di Maria in Assen
  • Peter ter Laak, Van der Poel ijs in Hengelo
  • Wil Koppen, Huupkens IJssalons in Weert
  • Mariëlle Meulendijks, ’t IJshofje in Meijel
  • Kees Baars, IJssalon IJsie Prima in Callantsoog
  • Joep Minten, Lo Solé in Sevenum
  • Steff Janssen, IJssalon Florence in Nederweert
  • Anne de Glint, Het IJscafé in Nunspeet
  • Rianne van der Helm, Rianne’s Boerderij IJs in Niehove

Na afloop van de wedstrijd De Gouden IJsspatel op 2 maart wordt de uitslag meteen bekendgemaakt. De top-3 wordt genomineerd voor IJssalon van het Jaar. Ook de top-3 van de wedstrijd De Gouden IJscreatie, op dinsdag 3 maart, ontvangt een nominatie. De titel IJssalon van het Jaar 2020 wordt medio juni bekendgemaakt.

Over IJsVak-wedstrijden

De organisatie van de IJsVak-wedstrijden is in handen van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Jaarlijks strijden tientallen ambachtelijke ijsbereiders in de vakwedstrijden De Gouden IJsspatel (lekkerste ijsje), De Gouden IJscreatie (beste ijscoupe) en IJssalon van het Jaar. Dit jaar vinden de IJsVak-wedstrijden plaats tijdens IJs-vak en Bakkersvak, op 2 en 3 maart in de Evenementenhal Gorinchem. Op zondag 1 maart organiseert het Gilde van SVH Meesterijsbereiders wedstrijden tijdens IJs-vak.

Related Posts

keyboard_arrow_up