Ben je ijsbereider en wil je je verdiepen in de functie en toepassing van grondstoffen in de bereiding van ambachtelijk ijs? Is productontwikkeling een onderwerp waar je meer over wilt weten? Het IJscentrum heeft een cursus ontwikkeld die speciaal gericht is op het beheersen van het proces van ambachtelijk ijsbereiden. De kennis hiervoor wordt onder andere aangeleerd door een belangrijke verdieping in grondstoffenkennis en receptenleer. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het speciaal voor het IJscentrum ontwikkelde receptuurberekeningsprogramma, IJscalculator.

Na het behalen van het examen ontvangt u het certificaat Gespecialiseerd IJsbereider – Technologie. Samen met het certificaat Gespecialiseerd IJsbereider Vak-techniek vormen zij het diploma Gespecialiseerd IJsbereider.

Doel

Technologische verdieping in de kennis van de grondstoffen en receptenleer. Aan het eind van de cursus is de cursist in staat om:

  • Zelf recepturen te ontwikkelen voor het bereiden van ambachtelijk ijs met een verantwoorde prijs-kwaliteitverhouding
  • Problemen uit de dagelijkse praktijk systematisch op te lossen

 

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor ijsbereiders die zich verder willen verdiepen in de functie en toepassing van grondstoffen voor de bereiding van ambachtelijk ijs en in het ontwikkelen van nieuwe producten.

Vooropleiding

Cursisten kunnen worden toegelaten tot deze cursus als zij kunnen aantonen de cursus IJsbereider, of een cursus van gelijkwaardig niveau, volledig te hebben gevolgd en met goed gevolg te hebben afgelegd.

 

Duur

Het betreft een vijfdaagse cursus, verspreid over vijf weken.

 

Inhoud van de cursus

De verschillende onderwerpen zijn:

  • Dag 1 – Aangezuurde zuivel en allergieën
  • Dag 2 – Suikers – vriespuntverlaging , zoetkracht, oplosbaarheid en smaakprofiel
  • Dag 3 – Suikervervangers
  • Dag 4 – Bindmiddelen en vetten
  • Dag 5 – Examen

Werkvorm tijdens de cursus

  • Tijdens de lesdagen zullen theorie en praktijk direct aan elkaar worden gelinkt d.m.v. proefondervindelijke opzet van het praktijkdeel
  • De groepsgrootte is max. 12 personen, waardoor iedere cursist de optimale aandacht krijgt. Samenwerking is hierbij een belangrijk aspect omdat in de praktijk voor een belangrijk deel in teams wordt gewerkt en geëvalueerd
  • Door middel van casussen worden problemen uit de dagelijkse praktijk tot een oplossing geleid

Waar en wanneer?

De cursus wordt verzorgd door het IJscentrum, gevestigd in Vlaardingen. Cursusdata staan vermeld in het cursus overzicht.

Prijs van de cursus

Deze vijfdaagse cursus inclusief examen kost € 995,- exclusief BTW, inclusief cursusmateriaal en grondstoffen.

Meer informatie en inschrijven

Wil je graag meer informatie over de cursus? Stuur dan een mail naar info@ambachtelijkijscentrum.nl of bel 06-22939950. Wil je je inschrijven voor deelname? Vul dan het inschrijfformulier in en stuur deze naar info@ambachtelijkijscentrum.nl. De cursuslocatie is Industrieweg 14 – 3133 EE – Vlaardingen