Een goed uitgebalanceerd recept van een ambachtelijke ijs mix is de basis voor een kwaliteitsproduct. Met andere woorden een ijsje met een gladde structuur, de juiste smaakbeleving en smelteigenschappen in de mond wat vraagt naar meer. Daarbij opgeteld de gewenste luchtopslag een goede schepeigenschappen en stabiliteit, maakt uw product optimaal. Inzicht in recepturen is daarom onontbeerlijk voor een vakman die zijn eigen recepten wil ontwikkelen of een andere draai wil geven aan zijn ijs. Door inzicht te krijgen in de receptuurbalans van ambachtelijk ijs leer je recepten samenstellen of bestaande recepten te verbeteren. Tijdens de cursus wordt met de cursisten een receptuurberekeningssheet opgebouwd en uitgewerkt in Excel. Deze krijg je aan het eind van de cursus op USB-stick mee zodat je gelijk thuis aan de slag kunt gaan.

Doel van de cursus

  1. Inzicht krijgen in de samenstelling van een ijsrecept en de invloed van de smaakcomponenten
  2. Leren bijsturen van de eigenschappen van het eindproduct op basis van kwaliteitsparameters van een recept
  3. Het leren berekenen van de vriespuntverlaging
  4. Het berekenen van de voedingswaarden van een product

*Het is mogelijk om een eigen recept mee te nemen

 

Voor wie

De cursus is bedoeld voor iedereen die de basis van ambachtelijk ijsbereiden beheerst en basiskennis heeft van de samenstelling en eigenschappen van de grondstoffen die gebruikt worden bij de ijsbereiding. Basisvaardigheden bij het gebruik van een computer zijn gewenst.

 

Vooropleiding

Cursisten kunnen worden toegelaten tot de cursus als zij kunnen aantonen de cursus IJsbereider volledig te hebben gevolgd óf een cursus van gelijkwaardig niveau.

 

Duur

De cursus wordt in één dag aangeboden van ongeveer 8 uur

 

Waar en wanneer

De cursus wordt verzorgd door het IJscentrum Kenniscentrum, gevestigd in Vlaardingen. Cursusdata staan vermeld op het cursus overzicht.

 

Prijs van de cursus

De cursusprijs bedraagt € 235,- exclusief BTW, inclusief lesmateriaal.

 

Meer informatie & inschrijvingen

Wil je graag meer informatie over de cursus? Stuur dan een mail naar info@ambachtelijkijscentrum.nl of bel 06-22939950. Wil je je inschrijven voor deelname? Vul dan het inschrijfformulier in en stuur deze naar info@ambachtelijkijscentrum.nl. De cursuslocatie is Industrieweg 14 – 3133 EE – Vlaardingen