Bestuur

Vol passie zetten we koers

Edwin van Es
Voorzitter

Teun Loonen
Vice Voorzitter

Vanaf november 2019 ben ik actief als voorzitter van de vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Deze functie heb ik aanvaard direct nadat ik met pensioen ging. De meeste ijsbereiders kennen mij nog vanwege mijn activiteiten voor Carpigiani Nederland. Vanaf 1999 ben ik als directeur verantwoordelijk geweest voor het wel en wee van Carpigiani in Nederland. Vanuit deze functie heb ik sinds 2000 actief meegewerkt aan het succes van het IJscentrum. Ik durf te stellen dat ik als geen ander bekend ben met de Nederlandse markt van Ambachtelijke Ijsbereiders. Daarom ook heb ik positief gereageerd op het verzoek van de vereniging of ik haar voorzitter wilde worden. Een van mijn eigenschappen is het bij elkaar brengen van mensen. Zeker in tijden zoals deze, komt deze eigenschap goed van pas. Per maart 2023 ben ik als vice-voorzitter betrokken bij de vereniging.

Oppie Riedstra – IJssalon IIskâld
Penningmeester | Ledenbelangen- en ledenwervingscommissie | Wedstrijdcommissie

Sinds 2007 run ik samen met mijn zoon Marten en mijn man Jaap IJssalon IIskâld in Lemmer. In 2019 hebben we daar een ijssalon in Urk aan toe mogen voegen en ook in Sneek openen wij een vestiging. Inmiddels heb ik al een aantal jaar bestuurlijke ervaring, onder andere bij de lokale ondernemersclub en de plaatselijke Horecaclub. Daarnaast ben ik van 2010-2018 gemeenteraadslid geweest. Ik zet mij voor de vereniging in als penningmeester en ben daarnaast betrokken bij de ledenwervingscommissie en de wedstrijdcommissie. Ik ben er trots op dat ik  op deze manier kan bijdragen aan de vereniging en heb er enorm veel zin in!

Henk Elemans – Beko Coöperatie
Ledenbelangen- en ledenwervingscommissie | Wedstrijdcommissie

Gijs van Dijk – ‘t IJshuys
VOC | Voorzitter Ledenbelangen- en ledenwervingscommissie

Vanaf 2011 ben ik samen met mijn vader eigenaar van ’t IJshuys in het pittoreske vesting Heusden. Sinds die tijd is de ijssalon uitgegroeid tot een begrip in de weide omtrek en steeds verder daarbuiten. Het harde werken wordt beloond. De eerste jaren ben ik ‘slapend’ lid geweest van de vereniging. Na enkele jaren vroeg ik mezelf af waarom ik eigenlijk lid was. Uit nieuwsgierigheid een keertje een vergadering bijgewoond en daar kwam ik er achter dat de vereniging meer is én doet dan ik in eerste instantie besefte. Sinds die vergadering ben ik wakker geworden en ben ik actief lid geworden. Ik bezoek de (jaar)vergaderingen, de speciale thema dagen, ben lid geworden van een VOC groep en nu ben ik zelfs bestuurslid. Het moet niet gekker worden. Als bestuurslid wil ik me inzetten om ervoor te zorgen dat iedere ijsbereider zich herkent in de vereniging en optimaal kan profiteren van de collectiviteit die de vereniging op vele vlakken te bieden heeft.

Leon Kees – IJssalon Kees
VOC | Communicatiecommissie

Sinds 2000 ben ik de eigenaar van het familiebedrijf waarin ik ben opgegroeid: IJssalon Kees in  Geldrop. In 2005 wisten we als derde generatie de kroon te zetten op het werk van mijn ouders en  grootouders door IJssalon van het Jaar te worden. In 2017 en 2018 behoorden we opnieuw tot de  genomineerden. In 2017 is een tweede vestiging gepend in hartje Eindhoven. Als bestuurslid wil ik graag mijn kennis en ervaring delen om de gehele branche op een hoog en  professioneel niveau te houden. Als nooit tevoren is in de coronaperiode gebleken hoe belangrijk een goed georganiseerde branchevereniging is die de belangen van de leden behartigt en ze handvaten  kan geven in de bedrijfsvoering.

Mark van Gaal – IJssalon IJs&Spijs
Wedstrijdcommissie | Ledenbelangen- en ledenwervingscommissie

Björn Cocu – Intelligentia Taste Rooms
Communicatiecommissie | Ledenbelangen- en ledenwervingscommissie

In 2014 besloot ik als startende ondernemer om mijn eigen ijssalon in Eindhoven op Strijp-S te openen en volgde ik een ijscursus aan de Carpigiani IJs Universiteit in Bologna (IT). Kort hierna volgde ik alle benodigde ijscursussen aan het ijscentrum in Nederland. In 2018/2019 studeerde ik af als ‘best geslaagde’ SVH gespecialiseerd ijsbereider aan het ijscentrum in Wageningen. Door dat diploma kan ik sinds 2019 als praktijkopleider en docent lesgeven aan het nieuwe ijs- en kenniscentrum in de FIA in Vlaardingen. Waar ik al mijn kennis en ervaring met veel liefde met collega’s en vakgenoten kan delen. Mijn eigenzinnige blik op eten en drinken, mijn creativiteit en passie voor ons vak wil ik inzetten binnen het bestuur om vooral middels communicatie onze leden en de branche te blijven verrassen en verbazen. Daarnaast wil ik mij inzetten als acquisiteur om de wensen en behoeften van onze leden in kaart te brengen voor een sterkere wisselwerking tussen de vereniging en haar leden. Daarnaast zijn er nog veel kansen om meer leden te werven om zo onze branche nog meer te verenigen.

Historisch Ambachtelijk IJscentrum

Het Ambachtelijk IJscentrum is in 1999 opgericht en kent een rijke historie. De vereniging komt voort uit twee verschillende organisaties, namelijk het IJscentrum en VECOIJS.

Het IJscentrum
Het IJscentrum is opgericht door mensen uit de ijsbranche, leveranciers en Koninklijke Horeca Nederland, met als doel een landelijk opleidingsinstituut voor de ijsbranche te realiseren. In de loop der jaren is het toenmalige IJscentrum uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse ijsbranche op het gebied van opleiden en kennis van ambachtelijk ijs en ijssalons.

VECOIJS
VECOIJS was van oorsprong een inkoopvereniging voor ijsbereiders. Deze vereniging had zich ten doel gesteld om de ambachtelijk ijsbereiders in Nederland te vertegenwoordigen en had zich toegelegd op de verspreiding van kennis en het behalen van financieel voordeel.

Heden is het IJscentrum samen gegaan met VECOIJS, hiermee was de branche vereniging de ‘Vereniging voor Ambachtelijk IJsbereiders’ (VAIJ) geboren. Door de oprichting van een branchevereniging kon het ingezamelde geld vanuit de HBA (Hoofd Bedrijfschap Ambachten) worden ingezet voor de promotie van de branche.

In 2016 is de naam van de vereniging veranderd in ‘Ambachtelijk IJscentrum’ en heeft het bestuur van de vereniging zich toegelegd op de volgende vier onderdelen; Kenniscentrum, Netwerkevents, Wedstrijden en de Verenigde Ondernemers Club (VOC).

Menu