Bestuur

Vol passie zetten we koers

Edwin van Es
Voorzitter | Wedstrijdcommissie | Communicatiecommissie

Al sinds mijn geboorte ben ik in contact gekomen met de horeca. Zo ben ik opgegroeid met het frituurvirus en het ijsvirus, uiteraard positief bedoeld. Mijn cafetaria en ijssalons zijn al meerdere keren in de prijzen gevallen. Zo hebben wij de Cafetaria Top 100 gewonnen en mochten we ons een jaar lang IJssalon van het Jaar noemen. Mooie prijzen die we, door al het harde werken, als een kers op de taart kregen. Om dan nu voorzitter van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum te mogen zijn is een hele eer. Het is dan ook een hele mooie club om onderdeel van te mogen zijn. Met elkaar gaan we er iets moois van maken!

Teun Loonen
Vice Voorzitter | Wedstrijdcommissie | Communicatiecommissie

Vanaf november 2019 ben ik actief als voorzitter van de vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Deze functie heb ik aanvaard direct nadat ik met pensioen ging. De meeste ijsbereiders kennen mij nog vanwege mijn activiteiten voor Carpigiani Nederland. Vanaf 1999 ben ik als directeur verantwoordelijk geweest voor het wel en wee van Carpigiani in Nederland. Vanuit deze functie heb ik sinds 2000 actief meegewerkt aan het succes van het IJscentrum. Ik durf te stellen dat ik als geen ander bekend ben met de Nederlandse markt van Ambachtelijke Ijsbereiders. Daarom ook heb ik positief gereageerd op het verzoek van de vereniging of ik haar voorzitter wilde worden. Een van mijn eigenschappen is het bij elkaar brengen van mensen. Zeker in tijden zoals deze, komt deze eigenschap goed van pas. Per maart 2023 ben ik als vice-voorzitter betrokken bij de vereniging.

Henk Elemans – Beko Coöperatie
Penningmeester | Wedstrijd Jurycoördinator | Ledenmonitoring

Tijdens de vorige jaarvergadering op 8 november 2022, ben ik benoemd als penningmeester.
Ik ben werkzaam als financieel directeur bij Beko Groothandel B.V. De VAIJ is bij mij bekend terrein omdat deze is ontstaan uit Vecoijs. In die die tijd was ik verantwoordelijk voor de boekhouding, toen zij nog lid waren van Beko Coöperatie. Toen ik gevraagd werd om penningmeester te worden van de VAIJ heb ik direct ja gezegd. IJs is booming en mede daarom ben ik enthousiast geworden om deze functie op mij te nemen en samen met de medebestuursleden ‘de schouders eronder te zetten’.

Oppie Riedstra – IJssalon IIskâld
Bestuurslid | Wedstrijd Gastvrouw

Sinds 2007 run ik samen met mijn zoon Marten en mijn man Jaap IJssalon IIskâld in Lemmer. In 2019 hebben we daar een ijssalon in Urk aan toe mogen voegen en ook in Sneek openen wij een vestiging. Inmiddels heb ik al een aantal jaar bestuurlijke ervaring, onder andere bij de lokale ondernemersclub en de plaatselijke Horecaclub. Daarnaast ben ik van 2010-2018 gemeenteraadslid geweest. Ik zet mij voor de vereniging in als penningmeester en ben daarnaast betrokken bij de ledenwervingscommissie en de wedstrijdcommissie. Ik ben er trots op dat ik  op deze manier kan bijdragen aan de vereniging en heb er enorm veel zin in!

Leon Kees – IJssalon Kees
Bestuurslid | Communicatiecommissie | Advisering wet- en regelgeving

Sinds 2000 ben ik de eigenaar van het familiebedrijf waarin ik ben opgegroeid: IJssalon Kees in  Geldrop. In 2005 wisten we als derde generatie de kroon te zetten op het werk van mijn ouders en  grootouders door IJssalon van het Jaar te worden. In 2017 en 2018 behoorden we opnieuw tot de  genomineerden. In 2017 is een tweede vestiging gepend in hartje Eindhoven. Als bestuurslid wil ik graag mijn kennis en ervaring delen om de gehele branche op een hoog en  professioneel niveau te houden. Als nooit tevoren is in de coronaperiode gebleken hoe belangrijk een goed georganiseerde branchevereniging is die de belangen van de leden behartigt en ze handvaten  kan geven in de bedrijfsvoering.

Mark van Gaal – IJssalon IJs&Spijs
Bestuurslid | Contactpersoon Gilde van Meesterijsbereiders

Geïnfecteerd met het minst gevaarlijke, doch meest besmettelijke virus dat er is…het ijsvirus!
Sinds mijn vrouw en ik 16 jaar geleden IJs & Spijs begonnen is ijs een passie geworden. Ik werd meesterijsbereider en in 2017 werden we ijssalon van het jaar, twee hoogtepunten die de passie alleen maar aanwakkerden. Zoveel mogelijk ontdekken, leren en delen, zo worden de mooiste dingen gemaakt, ontdekt en beleeft. Daarom hoefde ik niet zo lang te twijfelen over de vraag of ik de verbindende factor wilde zijn tussen het bestuur van de VAIJ en de SVH meesterijsbereiders. Kennis is macht maar kennis delen is machtiger.

Björn Cocu – Intelligentia Taste Rooms
Bestuurslid | Communicatiecommissie

In 2014 besloot ik als startende ondernemer om mijn eigen ijssalon in Eindhoven op Strijp-S te openen en volgde ik een ijscursus aan de Carpigiani IJs Universiteit in Bologna (IT). Kort hierna volgde ik alle benodigde ijscursussen aan het ijscentrum in Nederland. In 2018/2019 studeerde ik af als ‘best geslaagde’ SVH gespecialiseerd ijsbereider aan het ijscentrum in Wageningen. Door dat diploma kan ik sinds 2019 als praktijkopleider en docent lesgeven aan het nieuwe ijs- en kenniscentrum in de FIA in Vlaardingen. Waar ik al mijn kennis en ervaring met veel liefde met collega’s en vakgenoten kan delen. Mijn eigenzinnige blik op eten en drinken, mijn creativiteit en passie voor ons vak wil ik inzetten binnen het bestuur om vooral middels communicatie onze leden en de branche te blijven verrassen en verbazen. Daarnaast wil ik mij inzetten als acquisiteur om de wensen en behoeften van onze leden in kaart te brengen voor een sterkere wisselwerking tussen de vereniging en haar leden. Daarnaast zijn er nog veel kansen om meer leden te werven om zo onze branche nog meer te verenigen.

Gijs van Dijk – ‘t IJshuys
Bestuurslid | Commissie voorzitter VOC

Vanaf 2011 ben ik samen met mijn vader eigenaar van ’t IJshuys in het pittoreske vesting Heusden. Sinds die tijd is de ijssalon uitgegroeid tot een begrip in de weide omtrek en steeds verder daarbuiten. Het harde werken wordt beloond. De eerste jaren ben ik ‘slapend’ lid geweest van de vereniging. Na enkele jaren vroeg ik mezelf af waarom ik eigenlijk lid was. Uit nieuwsgierigheid een keertje een vergadering bijgewoond en daar kwam ik er achter dat de vereniging meer is én doet dan ik in eerste instantie besefte. Sinds die vergadering ben ik wakker geworden en ben ik actief lid geworden. Ik bezoek de (jaar)vergaderingen, de speciale thema dagen, ben lid geworden van een VOC groep en nu ben ik zelfs bestuurslid. Het moet niet gekker worden. Als bestuurslid wil ik me inzetten om ervoor te zorgen dat iedere ijsbereider zich herkent in de vereniging en optimaal kan profiteren van de collectiviteit die de vereniging op vele vlakken te bieden heeft.

Jochen Neyens – IJssalon De Potter 
Bestuurslid | Commissie VOC

Sinds 2008 ben ik eigenaar van IJssalon De Potter in Bree, een familiebedrijf sinds 1926. We produceren en verkopen ambachtelijk schepijs via twee winkels in eigen beheer en drie in franchise, allen gesitueerd in Belgisch Limburg. Verdere activiteiten zijn de uitbating van een chocoladewinkel, restaurant, donut & bubble tea shop, centrale ijskeuken en een groothandel in vloeibare ijsmix. Sinds 2015 ben ik lid van de VOC in Nederland. Samen met bestuursleden Frank Meyers en Gijs van Dijk wil ik graag helpen bij de uitbouw van een VOC netwerk in België en het werven van Belgische leden voor de vereniging.

Historisch Ambachtelijk IJscentrum

Het Ambachtelijk IJscentrum is in 1999 opgericht en kent een rijke historie. De vereniging komt voort uit twee verschillende organisaties, namelijk het IJscentrum en VECOIJS.

Het IJscentrum
Het IJscentrum is opgericht door mensen uit de ijsbranche, leveranciers en Koninklijke Horeca Nederland, met als doel een landelijk opleidingsinstituut voor de ijsbranche te realiseren. In de loop der jaren is het toenmalige IJscentrum uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse ijsbranche op het gebied van opleiden en kennis van ambachtelijk ijs en ijssalons.

VECOIJS
VECOIJS was van oorsprong een inkoopvereniging voor ijsbereiders. Deze vereniging had zich ten doel gesteld om de ambachtelijk ijsbereiders in Nederland te vertegenwoordigen en had zich toegelegd op de verspreiding van kennis en het behalen van financieel voordeel.

In 1999 is het IJscentrum samen gegaan met de coöperatieve vereniging VECOIJS, hiermee was de branche vereniging de ‘Vereniging voor Ambachtelijk IJsbereiders’ (VAIJ) geboren. VAIJ fungeerde naast de opleidingen als een volwaardige branche vereniging.

In 2016 is de vereniging zelfstandig verder gegaan, nadat het opleidingscentrum werd overgenomen door Lentiz Opleidingen in Vlaardingen. De nieuwe naam werd ‘Ambachtelijk IJscentrum’ en het bestuur van de vereniging heeft zich toegelegd op het behartigen van de belangen van ambachtelijke ijsbereiders in de meest brede zin van het woord. De meest in het oog springende activiteiten zijn:

  • Het up to date houden van het kenniscentrum voor de ambachtelijke ijsbereider
  • Het organiseren van diverse netwerkevents en vakwedstrijden
  • iddels de zgn Verenigde Ondernemers Club (VOC) de leden met elkaar laten sparren over uiteenlopende ambachtelijk ijs gerelateerde zaken
  • Het signaleren en communiceren van ontwikkelingen in de branche
  • Het organiseren van de dag van het ambachtelijk ijs

STATUTEN

Wil je onze statuten lezen? Dat kan!

Lees onze statuten van 8 februari 2018.

Menu