Bestuur

Vol passie zetten we koers

Teun Loonen
Voorzitter

Vanaf november 2019 ben ik actief als voorzitter van de vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Deze functie heb ik aanvaard direct nadat ik met pensioen ging. De meeste ijsbereiders kennen mij nog vanwege mijn activiteiten voor Carpigiani Nederland. Vanaf 1999 ben ik als directeur verantwoordelijk geweest voor het wel en wee van Carpigiani in Nederland. Vanuit deze functie heb ik sinds 2000 actief meegewerkt aan het succes van het IJscentrum. Ik durf te stellen dat ik als geen ander bekend ben met de Nederlandse markt van Ambachtelijke Ijsbereiders. Daarom ook heb ik positief gereageerd op het verzoek van de vereniging of ik haar voorzitter wilde worden. Een van mijn eigenschappen is het bij elkaar brengen van mensen. Zeker in tijden zoals deze, komt deze eigenschap goed van pas.

Toos Houwers – Houwers Groep
Vice voorzitter | Partnercommissie | Communicatiecommissie

Zelf ben ik werkzaam bij de Houwers Groep B.V., als directeur Met voedselveiligheid neem je geen risico, ijs is een kwetsbaar product. Door voorsprong in kennis beloven wij onze klanten optimale ondersteuning in het borgen van de voedselveiligheid.

Mijn focuspunten binnen bestuur.  Een warm hart voor de ambachtelijke ijsbereider en de ijsbranche, daarom vanaf het begin betrokken bij de vereniging en het ijscentrum. Vooral achter de coulissen stuwende kracht bij diverse projecten en ter ondersteuning van de voorzitter. Ben voor alle leden bereikbaar, een verbinder, met steeds het verenigingsbelang voor ogen.

Oppie Riedstra – IJssalon IIskâld
Penningmeester | Ledenbelangen- en ledenwervingscommissie | Wedstrijdcommissie

Sinds 2007 run ik samen met mijn zoon Marten en mijn man Jaap IJssalon IIskâld in Lemmer. In 2019 hebben we daar een ijssalon in Urk aan toe mogen voegen en ook in Sneek openen wij een vestiging. Inmiddels heb ik al een aantal jaar bestuurlijke ervaring, onder andere bij de lokale ondernemersclub en de plaatselijke Horecaclub. Daarnaast ben ik van 2010-2018 gemeenteraadslid geweest. Ik zet mij voor de vereniging in als penningmeester en ben daarnaast betrokken bij de ledenwervingscommissie en de wedstrijdcommissie. Ik ben er trots op dat ik  op deze manier kan bijdragen aan de vereniging en heb er enorm veel zin in!

Gijs van Dijk – ‘t IJshuys
Voorzitter Ledenbelangen- en ledenwervingscommissie

Vanaf 2011 ben ik samen met mijn vader eigenaar van ’t IJshuys in het pittoreske vesting Heusden. Sinds die tijd is de ijssalon uitgegroeid tot een begrip in de weide omtrek en steeds verder daarbuiten. Het harde werken wordt beloond. De eerste jaren ben ik ‘slapend’ lid geweest van de vereniging. Na enkele jaren vroeg ik mezelf af waarom ik eigenlijk lid was. Uit nieuwsgierigheid een keertje een vergadering bijgewoond en daar kwam ik er achter dat de vereniging meer is én doet dan ik in eerste instantie besefte. Sinds die vergadering ben ik wakker geworden en ben ik actief lid geworden. Ik bezoek de (jaar)vergaderingen, de speciale thema dagen, ben lid geworden van een VOC groep en nu ben ik zelfs bestuurslid. Het moet niet gekker worden. Als bestuurslid wil ik me inzetten om ervoor te zorgen dat iedere ijsbereider zich herkent in de vereniging en optimaal kan profiteren van de collectiviteit die de vereniging op vele vlakken te bieden heeft.

Theo Clevers – Clevers IJs
Voorzitter Wedstrijdcommissie | Ledenbelangen- en ledenwervingscommissie

Ik werk al sinds mijn jeugd in de horeca. In 1985 zelfstandig begonnen met frietjes en ijs. Deze kleine zaak is in 36 jaar uitgegroeid tot een formule met 7 prachtige ijssalons en een super moderne ijsmakerij. Vanaf november 2020 hebben wij de zaken overgedragen aan 2 franchise nemers en 1 medewerker van het eerste uur. Vol; trots ben ik nu nog ambassadeur en adviseur van de Clevers groep. Mee doen aan de ijsvak wedstrijden was de grootste uitdaging van het jaar. Vele jaren zijn we met ons team in de prijzen gevallen. Dat is ook de reden dat ik mij bij de commissie ijsvak wedstrijden echt op mijn plaats voel. Met ervaring uit de praktijk de wedstrijden verder uitbouwen. Naast bestuurslid van het ambachtelijk ijscentrum ben ik ook Voorzitter van het Gilde van meester ijsbereiders. Zeker nu ik wat meer tijd heb een uitdaging om de branche sterker te maken en te verenigen.

Hidde de Brabander – IJscentrum-Lentiz
Kenniscentrum | Wedstrijdcommissie | Bestuurslid NL IJS

Als manager en vakdocent van het IJscentrum ben ik nauw betrokken bij alle activiteiten van het IJscentrum en zet ik me in voor het doorontwikkelen van het cursusaanbod. Kennisoverdracht vormt de rode draad in mijn leven. Of ik nu een boek schrijf, bij Koffietijd een taart bak, een demo geef op een vakbeurs of lesgeef aan het IJscentrum. Kennis overdragen op de volgende generatie betekent voor mij het mooiste wat je kunt doen als mens. Door kennis door te geven, kunnen wij als mens groeien. ‘Van leerling tot meester’ is voor mij het ultieme doel. Kennis doorgeven klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je moet het wel doen.

Leon Kees – IJssalon Kees
VOC | Communicatiecommissie

Sinds 2000 ben ik de eigenaar van het familiebedrijf waarin ik ben opgegroeid: IJssalon Kees in  Geldrop. In 2005 wisten we als derde generatie de kroon te zetten op het werk van mijn ouders en  grootouders door IJssalon van het Jaar te worden. In 2017 en 2018 behoorden we opnieuw tot de  genomineerden. In 2017 is een tweede vestiging gepend in hartje Eindhoven. Als bestuurslid wil ik graag mijn kennis en ervaring delen om de gehele branche op een hoog en  professioneel niveau te houden. Als nooit tevoren is in de coronaperiode gebleken hoe belangrijk een goed georganiseerde branchevereniging is die de belangen van de leden behartigt en ze handvaten  kan geven in de bedrijfsvoering.

Willy Rooswinkel – Wil Advies
VOC | Ledenbelangen- en ledenwervingscommissie

Ik werk al sinds mijn 16de in de ijsindustrie en was tot 2011 werkzaam als commercieel directeur bij ijsfabrikant Black Benelux. Sinds 1999 ben ik bestuurslid van het IJscentrum wat nu in Vlaardingen zit. Dit instituut is het landelijke kennis- en examencentrum van de ambachtelijke ijsbranche. Sinds 2007 ben ik als medeoprichter ook bestuurslid van de Verenging Ambachtelijk IJscentrum en coördinator van de Verenigde Ondernemers Club (VOC). Dit gremium bestaat uit vijftig ijsbereiders die ijsmaakwedstrijden evalueren, bedrijfscijfers vergelijken en recepten inspecteren. Ik ben voorzitter van de vijf groepen, voer het secretariaat en begeleid ondernemers bij hun bedrijfsvoering.

Björn Cocu – Intelligentia Taste Rooms
Communicatiecommissie | Ledenbelangen- en ledenwervingscommissie

In 2014 besloot ik als startende ondernemer om mijn eigen ijssalon in Eindhoven op Strijp-S te openen en volgde ik een ijscursus aan de Carpigiani IJs Universiteit in Bologna (IT). Kort hierna volgde ik alle benodigde ijscursussen aan het ijscentrum in Nederland. In 2018/2019 studeerde ik af als ‘best geslaagde’ SVH gespecialiseerd ijsbereider aan het ijscentrum in Wageningen. Door dat diploma kan ik sinds 2019 als praktijkopleider en docent lesgeven aan het nieuwe ijs- en kenniscentrum in de FIA in Vlaardingen. Waar ik al mijn kennis en ervaring met veel liefde met collega’s en vakgenoten kan delen. Mijn eigenzinnige blik op eten en drinken, mijn creativiteit en passie voor ons vak wil ik inzetten binnen het bestuur om vooral middels communicatie onze leden en de branche te blijven verrassen en verbazen. Daarnaast wil ik mij inzetten als acquisiteur om de wensen en behoeften van onze leden in kaart te brengen voor een sterkere wisselwerking tussen de vereniging en haar leden. Daarnaast zijn er nog veel kansen om meer leden te werven om zo onze branche nog meer te verenigen.

Historisch Ambachtelijk IJscentrum

Het Ambachtelijk IJscentrum is in 1999 opgericht en kent een rijke historie. De vereniging komt voort uit twee verschillende organisaties, namelijk het IJscentrum en VECOIJS.

Het IJscentrum
Het IJscentrum is opgericht door mensen uit de ijsbranche, leveranciers en Koninklijke Horeca Nederland, met als doel een landelijk opleidingsinstituut voor de ijsbranche te realiseren. In de loop der jaren is het toenmalige IJscentrum uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse ijsbranche op het gebied van opleiden en kennis van ambachtelijk ijs en ijssalons.

VECOIJS
VECOIJS was van oorsprong een inkoopvereniging voor ijsbereiders. Deze vereniging had zich ten doel gesteld om de ambachtelijk ijsbereiders in Nederland te vertegenwoordigen en had zich toegelegd op de verspreiding van kennis en het behalen van financieel voordeel.

Heden is het IJscentrum samen gegaan met VECOIJS, hiermee was de branche vereniging de ‘Vereniging voor Ambachtelijk IJsbereiders’ (VAIJ) geboren. Door de oprichting van een branchevereniging kon het ingezamelde geld vanuit de HBA (Hoofd Bedrijfschap Ambachten) worden ingezet voor de promotie van de branche.

In 2016 is de naam van de vereniging veranderd in ‘Ambachtelijk IJscentrum’ en heeft het bestuur van de vereniging zich toegelegd op de volgende vier onderdelen; Kenniscentrum, Netwerkevents, Wedstrijden en de Verenigde Ondernemers Club (VOC).

Menu