IJsVak-Wedstrijden

Doel IJsVak-Wedstrijden

Het doel van de IJsVak-Wedstrijden is tweeledig, namelijk: Promotie van het ambacht & stimuleren van het Vakmanschap.

Promotie van het ambacht

De IJsVak-Wedstrijden krijgen veel aandacht in de pers en daarom zijn wedstrijden een uitgelezen mogelijkheid om de hele branche onder aandacht van de Nederlandse consument te brengen.

Stimuleren van het Vakmanschap

De IJsVak-Wedstrijden stimuleren de onderlinge competitie tussen de ijssalons en ijsbereiders. Hierdoor wordt de kwaliteit van het ambacht van de ijsbereiders en het ambachtelijk schepijs verhoogd.

Dagindeling 2024

De Dag van het Ambacht, mede georganiseerd door Bakkersvak, IJs-Vak, Dutch Pastry Team, Easyfairs en Vereniging Ambachtelijk IJscentrum vindt plaats op 11 maart. Dit heeft ook gevolgen voor de IJsVak-Wedstrijden.

Deze dag vindt plaats op Next Level in Evenementenhal Gorinchem van 10.00 tot 17.00 uur.

Een volledige invulling van de dag, volgt te zijner tijd.

De Dag van het Ambacht

Een nieuw evenement waar geproefd kan worden én waar demonstraties, workshops en wedstrijden (Beste BonBon van Nederland, Dutch Pastry Award en de IJs-Vakwedstrijden met de Gouden IJsspatel en Gouden IJscreatie) gevolgd kunnen worden.

De Gouden IJsspatel

Op deze wedstrijddag vindt tevens De Gouden IJsspatel plaats. Deze wedstrijd zal in 2024 draaien om het lekkerste demi-perenijs. Tijdens de voorronde in januari 2024 wordt een top 24 bepaald door een vakjury. Deze top 24 zal tijdens deze eerste wedstrijddag live op het wedstrijdpodium hun beste demi-perenijs draaien en hun ijsjes zullen wederom beoordeeld worden door een vakjury. De top 3 van De Gouden IJsspatel wordt automatisch genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2024 en zal verder strijden om die titel.

Inschrijven voor deze wedstrijd kan helaas nog niet!

De Gouden IJscreatie

De Gouden IJscreatie is een spannende wedstrijd waarbij deelnemers live op het wedstrijdpodium, in het zicht van de jury, onder hoge druk vier identieke ijscreaties moeten maken. En dat in slechts 6 minuten tijd. Voor deze wedstrijd is plaats voor slechts 24 deelnemers. De jury wordt verdeeld in een zichtjury, een blinde jury en een praktijkjury. Zowel de deelnemers als hun creaties worden beoordeeld. Ook bij deze wedstrijd zal de top 3 verder strijden om de titel IJssalon van het Jaar d.m.v. automatische nominatie.

Inschrijven voor deze wedstrijd kan helaas nog niet!

Het IJs-Vak Gala

Aansluitend aan deze dag wordt wederom het IJsvak Gala georganiseerd. Met deze dag en avond willen we met iedere aanwezige knallend het nieuwe ijsseizoen inluiden. Dat betekent de hele avond de voetjes van de vloer en gezellig dansen op de muziek van de live band. Uiteraard kun je ook deze keer genieten van een heerlijk hapje en drankje, die de hele avond geserveerd worden.
Tijdens deze informele en gezellige avond zullen de winnaars van De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie worden bekend gemaakt.

Benieuwd naar de volledige invulling van deze feestavond? Nog even geduld, de voorbereidingen voor deze avond zijn in volle gang. Wanneer de avond exact bekend is, wordt dat op de website bekend gemaakt.

De IJssalon van het Jaar

De IJssalon van het Jaar kent sinds 2020 een nieuwe opzet. Voorheen werden de genomineerden bepaald door een optelling van de punten uit beide wedstrijden. Omdat de kans (door de voorselectie in De Gouden IJsspatel én door het maximaal aantal deelnemers aan De Gouden IJscreatie) kleiner wordt om aan beide IJsVak-Wedstrijden deel te nemen, kiest de wedstrijdcommissie ervoor om de top-3 in beide wedstrijden te nomineren voor IJssalon van het Jaar. Maar, is er overlap tussen die zes partijen, dan kan het zo zijn dat een nummer 4 van een van de wedstrijden óók kans maakt op de prestigieuze titel. Deelname aan de wedstrijd IJssalon van het Jaar is kosteloos. De IJssalon van het Jaar wordt in juni bekend gemaakt.

Deelname & Kosten

Deelname aan de IJsVak-wedstrijden is enkel mogelijk voor leden van de vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Als je nog geen lid bent kun je bij deelname inschrijving en betaling direct een lidmaatschap afsluiten. Deelnamekosten zijn als volgt:

  • Deelname De Gouden IJsspatel: € 75,- exclusief BTW – inschrijven
  • Deelname De Gouden IJscreatie: € 75,- exclusief BTW – inschrijven
  • Deelname IJssalon van het Jaar: Kosteloos. De top 3 van bovengenoemde wedstrijden wordt automatisch genomineerd voor deelname.

De Gouden IJsspatel 2024

De Gouden IJscreatie 2024

Deelname Voorwaarden

De IJsVak-Wedstrijden om De Gouden IJsspatel & De Gouden IJscreatie staan open voor leden van de branchevereniging Ambachtelijk IJscentrum, in Nederland en België.

*Landelijk opererende ijsfabrikanten en hun werknemers zijn van deelname uitgesloten

Download hier de wedstrijdreglementen

De wedstrijdreglementen voor de wedstrijden van 2024 volgen binnenkort.

Archief

Gouden IJsspatel

2023
Eerste plaats: Mark van Gaal, IJs&Spijs, Haps
Tweede plaats: Koen Bouwmans, De Gebroeders, Bakel
Derde plaats: Jurgen de Vries, De Zoete Inval, Bodegraven

Gouden IJscreatie

2023
Eerste plaats: Hilde van Maanen, PATRIJS | Patisserie en IJs, Harderwijk
Tweede plaats: Steff Janssen, IJssalon Florence, Nederweert
Derde plaats: Tessa Schellekens, IJssalon Kees, Geldrop

IJssalon van het jaar

2023
IJssalon Florence, Nederweert

Menu