IJsvak-Wedstrijden

Doel IJsvak-Wedstrijden

Het doel van de IJsVak-Wedstrijden is tweeledig, namelijk: Promotie van het ambacht & stimuleren van het Vakmanschap.

Promotie van het ambacht

De IJsVak-Wedstrijden krijgen veel aandacht in de pers en daarom zijn wedstrijden een uitgelezen mogelijkheid om de hele branche onder aandacht van de Nederlandse consument te brengen.

Stimuleren van het Vakmanschap

De IJsVak-Wedstrijden stimuleren de onderlinge competitie tussen de ijssalons en ijsbereiders. Hierdoor wordt de kwaliteit van het ambacht van de ijsbereiders en het ambachtelijk schepijs verhoogd.

Dagindeling 2023

De Bakkersvak en IJsvak gaan in 2023 plaatsvinden op 5, 6 en 7 maart. Dit heeft ook gevolgen voor de IJs-VakWedstrijden.

Dag 1 – Openingsdag Meesterijsbereiders en de Gouden IJsspatel

Op de eerste wedstrijddag laat het Gilde van SVH Meesterijsbereiders zijn vakmanschap zien én proeven. Zij verzorgen een heerlijk ijsontbijt voor alle aanwezigen. Tussen de wedstrijd van de Gouden IJsspatel en het jureren ervan, zullen zij een demonstratie geven. Daarnaast zal er de hele dag gebattled worden voor de meesterlijke smaak.

Op deze wedstrijddag vindt tevens De Gouden IJsspatel plaats. Deze wedstrijd zal in 2023 draaien om het lekkerste stracciatella-ijs. Tijdens de voorronde op 30 en 31 januari 2023 wordt een top 24 bepaald door een vakjury. Deze top 24 zal tijdens deze eerste wedstrijddag live op het wedstrijdpodium hun beste stracciatella-ijs draaien en hun ijsjes zullen wederom beoordeeld worden door een vakjury. De top 3 van De Gouden IJsspatel wordt automatisch genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2023 en zal verder strijden om die titel.

Inschrijven voor deze wedstrijd kan helaas niet meer!

Dag 2 – De Gouden IJscreatie

De Gouden IJscreatie is een spannende wedstrijd waarbij deelnemers live op het wedstrijdpodium, in het zicht van de jury, onder hoge druk vier identieke ijscreaties moeten maken. En dat in slechts 6 minuten tijd. Voor deze wedstrijd is plaats voor slechts 24 deelnemers. De jury wordt verdeeld in een zichtjury, een blinde jury en een praktijkjury. Zowel de deelnemers als hun creaties worden beoordeeld. Ook bij deze wedstrijd zal de top 3 verder strijden om de titel IJssalon van het Jaar d.m.v. automatische nominatie.

Inschrijven kan tot en met 26 februari 2023.

IJsvak Gala

Aansluitend aan deze dag wordt er het IJsvak Gala georganiseerd. Tijdens deze informele en gezellige avond zullen de winnaars van De Gouden Spatel en De Gouden IJscreatie worden bekend gemaakt.

Benieuwd naar de invulling van deze feestavond? Lees alle informatie over het IJsVak Gala en meld je direct aan!

Dag 3 – Studenten IJscentrum

Het IJscentrum in Vlaardingen heeft in de afgelopen 20 jaar al behoorlijk wat professionele ijsbereiders afgeleverd. Iets waar zij zeer trots op zijn!
Op deze laatste IJsvak dag worden de studenten ijsbereiders aan het werk gezet, juist om te laten zien wat een ijsbereider in spé allemaal leert en kan.
De exacte invulling van deze dag zal zo spoedig mogelijk volgen.

De IJssalon van het Jaar

De IJssalon van het Jaar kent sinds 2020 een nieuwe opzet. Voorheen werden de genomineerden bepaald door een optelling van de punten uit beide wedstrijden. Omdat de kans (door de voorselectie in De Gouden IJsspatel én door het maximaal aantal deelnemers aan De Gouden IJscreatie) kleiner wordt om aan beide IJsVak-Wedstrijden deel te nemen, kiest de wedstrijdcommissie ervoor om de top-3 in beide wedstrijden te nomineren voor IJssalon van het Jaar. Maar, is er overlap tussen die zes partijen, dan kan het zo zijn dat een nummer 4 van een van de wedstrijden óók kans maakt op de prestigieuze titel. Deelname aan de wedstrijd IJssalon van het Jaar is kosteloos. De IJssalon van het Jaar wordt in juni bekend gemaakt.

Deelname & Kosten

Deelname aan de IJsVak-wedstrijden is enkel mogelijk voor leden van de vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Als je nog geen lid bent kun je bij deelname inschrijving en betaling direct een lidmaatschap afsluiten. Deelnamekosten zijn als volgt:

  • Deelname De Gouden IJsspatel: € 75,- exclusief BTW – inschrijven
  • Deelname De Gouden IJscreatie: € 75,- exclusief BTW – inschrijven
  • Deelname IJssalon van het Jaar: Kosteloos. De top 3 van bovengenoemde wedstrijden wordt automatisch genomineerd voor deelname.

De Gouden IJsspatel 2023

De Gouden IJscreatie 2023

Deelname Voorwaarden

De IJsVak-Wedstrijden om De Gouden IJsspatel & De Gouden IJscreatie staan open voor leden van de branchevereniging Ambachtelijk IJscentrum, in Nederland en België.

*Landelijk opererende ijsfabrikanten en hun werknemers zijn van deelname uitgesloten

Download hier de wedstrijdreglementen

Archief

Gouden IJsspatel

2020
Eerste plaats: Anne de Glint, Het IJscafé, Nunspeet
Tweede plaats: Sanne Smit, IJs bij Pinoccio, Bergen
Derde plaats: De IJssalon Paul Wilderink, Paul Wilderink, Haaksbergen

Gouden IJscreatie

2020
Eerste plaats: Jeffrey Claassen, Intelligentia Taste Rooms, Eindhoven
Tweede plaats: Mark van Gaal, IJs & Spijs Haps, Haps
Derde plaats: Kees Baars, IJsie Prima, Callantsoog

Menu