IJsVak-Wedstrijden

Doel IJsVak-Wedstrijden

Het doel van de IJsVak-Wedstrijden is tweeledig, namelijk: promotie van het ambacht en stimuleren van het vakmanschap.

Promotie van het ambacht

De IJsVak-Wedstrijden krijgen veel aandacht in de pers en daarom zijn wedstrijden een uitgelezen mogelijkheid om de hele branche onder de aandacht van de Nederlandse consument te brengen.

Stimuleren van het Vakmanschap

De IJsVak-Wedstrijden stimuleren de onderlinge competitie tussen de ijssalons en ijsbereiders. Hierdoor wordt de kwaliteit van het ambacht van de ijsbereiders en het ambachtelijk schepijs verhoogd.

De Gouden IJsspatel

Deze wedstrijd draait in 2025 om het bereiden van het lekkerste Karamel-ijs. Tijdens de voorronde in januari 2025 wordt de top 24 bepaald door de vakjury. In februari volgt voor hen de halve finale in Vlaardingen op het IJscentrum. Daar worden de 10 finalisten bepaalt.

Deze top 10 zal op de wedstrijddag live op het podium hun beste Karamel-ijs draaien en nogmaals beoordeeld worden door de vakjury. De top 3 van De Gouden IJsspatel wordt automatisch genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2025 en zal verder strijden om die titel.

Inschrijven voor deze wedstrijd is helaas nog niet mogelijk.

De Gouden IJscreatie

De Gouden IJscreatie is een spannende wedstrijd waarbij deelnemers live op het wedstrijdpodium, in het zicht van de jury, onder hoge druk vier identieke ijscreaties moeten maken. En dat in slechts 6 minuten tijd. Aan deze wedstrijd kunnen slechts 24 deelnemers deelnemen. De jury wordt verdeeld in een zichtjury, een blinde jury en een praktijkjury. Zowel de deelnemers als hun creaties worden beoordeeld. Ook bij deze wedstrijd zal de top 3 verder strijden om de titel IJssalon van het Jaar d.m.v. automatische nominatie.

Inschrijven voor deze wedstrijd is helaas nog niet mogelijk.

De IJssalon van het Jaar

De IJssalon van het Jaar kent sinds 2020 een nieuwe opzet. Voorheen werden de genomineerden bepaald door een optelling van de punten uit beide wedstrijden. Omdat de kans (door de voorselectie in De Gouden IJsspatel én door het maximaal aantal deelnemers aan De Gouden IJscreatie) kleiner wordt om aan beide IJsVak-Wedstrijden deel te nemen, kiest de wedstrijdcommissie ervoor om de top-3 van beide wedstrijden te nomineren voor IJssalon van het Jaar. Wanneer er sprake is van overlap tussen die zes partijen, dan kan het zo zijn dat een nummer 4 van een van de wedstrijden óók kans maakt op deze prestigieuze titel. Deelname aan de wedstrijd IJssalon van het Jaar is kosteloos. De IJssalon van het Jaar wordt in juni bekend gemaakt.

Het IJsVak-Gala

Aansluitend aan deze dag wordt wederom het IJsVak-Gala georganiseerd. Met deze dag en avond willen we met iedere aanwezige knallend het nieuwe ijsseizoen inluiden. Dat betekent de hele avond de voetjes van de vloer en gezellig dansen op muziek van de live band. Uiteraard kun je ook deze keer genieten van een heerlijk hapje en drankje, die de hele avond geserveerd worden. Tijdens deze informele en gezellige avond worden de winnaars van De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie bekend gemaakt.

Benieuwd naar de volledige invulling van deze feestavond? Nog even geduld, de voorbereidingen voor deze avond zijn in volle gang. Wanneer het programma rond is, wordt dat op deze website bekend gemaakt.

Archief

Gouden IJsspatel

2023
Eerste plaats: Mark van Gaal, IJs&Spijs, Haps
Tweede plaats: Koen Bouwmans, De Gebroeders, Bakel
Derde plaats: Jurgen de Vries, De Zoete Inval, Bodegraven

2024
Eerste plaats: Myrne Meulendijks, ‘t Ijshofje Meijel
Tweede plaats: Mark van Gaal, Ijs en Spijs, Haps
Derde plaats: Marcel Vermeulen, Ciocolatto di Cello, Voorhout

Gouden IJscreatie

2023
Eerste plaats: Hilde van Maanen, PATRIJS | Patisserie en IJs, Harderwijk
Tweede plaats: Steff Janssen, IJssalon Florence, Nederweert
Derde plaats: Tessa Schellekens, IJssalon Kees, Geldrop

2024
Eerste plaats: Gijs Kennis, De Smaak chocolade en IJs, Eersel
Tweede plaats: Coco Strijbosch, Ijssalon Pisa, Zevenaar
Derde plaats: Mark van Gaal, Ijs en Spijs. Haps

IJssalon van het Jaar

2023
IJssalon Florence, Nederweert

2024
Wordt bekend gemaakt in juni 2024

keyboard_arrow_up