Historie

Historische Ambachtelijke IJsbereiders

De Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders is in 1999 opgericht en kent een rijke historie. De vereniging komt voort uit twee verschillende organisaties, namelijk het IJscentrum en VECOIJS. Bij de recente statuten wijziging ontdekten we dat VECOIJS  al bestaat sinds 1943. Omdat we trots zijn op die rijke historie, hebben we dat jaartal terug laten komen in ons nieuwe logo per 2024

Het IJscentrum

Het IJscentrum is opgericht door mensen uit de ijsbranche, leveranciers en Koninklijke Horeca Nederland, met als doel een landelijk opleidingsinstituut voor de ijsbranche te realiseren. In de loop der jaren is het toenmalige IJscentrum uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse ijsbranche op het gebied van opleiden en kennis van ambachtelijk ijs en ijssalons.

VECOIJS

VECOIJS was van oorsprong een inkoopvereniging voor ijsbereiders. Deze vereniging had zich ten doel gesteld om de ambachtelijke ijsbereiders in Nederland te vertegenwoordigen en had zich toegelegd op de verspreiding van kennis en het behalen van financieel voordeel. Zoals gezegd, VECOIJS  bestaat sinds 1943.

In 1999 is het IJscentrum samen gegaan met de coöperatieve vereniging VECOIJS, hiermee was de branche vereniging de ‘Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders’ (VAIJ) geboren. De VAIJ fungeerde naast het bieden van opleidingen als een volwaardige branchevereniging.

In 2016 is de vereniging zelfstandig verder gegaan, nadat het opleidingscentrum werd overgenomen door Lentiz Opleidingen in Vlaardingen. De nieuwe naam werd ‘Ambachtelijk IJscentrum’ en het bestuur van de vereniging heeft zich toegelegd op het behartigen van de belangen van ambachtelijke ijsbereiders in de meest brede zin van het woord.

In 2023 is de naam weer terug veranderd in VAIJ, Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders. Dit om verwarring met het IJscentrum, het opleidingsinstituut van Lentiz, te voorkomen.

keyboard_arrow_up