Persoonlijke hygiëne

Persoonlijke hygiëne

Een goede persoonlijke hygiëne zorgt ervoor dat vuil, stof, onderdelen van sieraden, virussen en bacteriën de levensmiddelen niet kunnen besmetten. Deze persoonlijke hygiëneregels kunt u overnemen en een plaats geven binnen uw eigen ijssalon.

Handenwasprotocol

Was je handen met (desinfecterende) handzeep:

  • voordat je begint met bereiden en/of serveren van ijs
  • na toiletbezoek
  • aan het einde van de pauze
  • na roken
  • na niezen en/of hoesten
  • na het werken met rauwe ingrediënten
  • voordat je ijs gaat afdraaien of garneren.

Droog je handen met:

  • eenmalig te gebruiken handdoeken, of
  • handdroog papier (bijvoorbeeld papierroldispenser)

Gebruik van een desinfecterende handgel is alleen effectief na het handenwassen!

Hygiëneregels

  • Draag schone werkkleding
  • Ga schoon gewassen en zonder merkbare lichaamsgeur aan het werk
  • Zorg voor kortgeknipte, ongelakte nagels. Geen kunst- of gelnagels
  • Draag tijdens bereiden en scheppen van ijs geen zichtbare sieraden
  • Dek wondjes af met waterafstotend verband of waterafstotende gekleurde pleisters
  • Draag een latex handschoen of vingercondoom over de verbonden wond
  • Proef met een eenmalig te gebruiken lepel
  • Vervang vuile of natte poetsdoeken direct
  • Gebruik waar mogelijk eenmalig te gebruiken papier
  • Sla kleding en privébezittingen op in een ruimte of kast die alleen daarvoor wordt gebruikt.

Ziekten en infecties die gemeld moeten worden bij een leidinggevende

  • Bloederige of waterige diarree, braken, ontstekingen, open wonden en huidziekten aan hoofd, hals, armen en handen
  • Besmettelijke infectieziektes (na vaststelling door een arts); zoals salmonellose, STEC (shigatoxine-producerende E.coli), campylobacter, hepatitus, tyfus, paratyfus, buikgriep (norovirus), dysenterie en cholera
  • Medewerkers met (vermoedelijke) ziekten en (besmettelijke) infecties komen NIET in ruimten voor bereiding en opslag van eten en drinken.
keyboard_arrow_up