Ice This Day – Inhoudelijk programma

folder_openAlgemeen

 

Beste IJsbereider,

Wetgeving m.b.t. werkgeverschap is wispelturig en vaak ondoorzichtig. De herziening van de Hygiëne code voor de ambachtelijke ijsbereiding is inmiddels gerealiseerd en het wachten is op de goedkeuring van de NVWA. Product technisch gezien zijn suiker en vetreductie zeer actuele zaken en je kan erop wachten dat ook hier maatregelen voor komen. Deze en waarschijnlijk nog vele andere zaken komen op ons af. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je op de hoogte bent!

Op de hoogte blijven doe je door je aan te melden voor de aankomende Ice This Day op maandag 25 september 2017, op Vakschool Wageningen. In deze reminder delen we graag wat meer inhoudelijk informatie over het programma. Registreren kan nog tot uiterlijk 20 september via het registratieformulier

Programma Ice This Day

09:30 – 10:00

Ontvangst

10:00 – 11:00

Plenair – Tiny van Boekel

11:00 – 12:00

Plenair – Houwers Groep

12:00 – 13:00

Lunch

13:00 – 16:00

Roulatie van workshops

16:00 – 16:30

Plenair – Resultaten sensorische onderzoek

16:30

Netwerkborrel

Highlights

Levensmiddelentechnoloog en gerenommeerde naam binnen de voedingsindustrie neemt ons mee in de wereld van productintegriteit.

Melk is van oudsher een belangrijke grondstof voor ijs. Ingrediënten in melk zoals eiwitten, vetten en melksuiker (lactose) hebben een belangrijke functie in ijs. Deze functionele eigenschappen zullen worden besproken, hetgeen ook van belang is te weten als men met alternatieve grondstoffen aan de slag wil. Ook zal worden ingegaan op de mogelijkheden en onmogelijkheden van rauwe melk en van A2 melk.

Houwers Groep
De Houwers Groep zal een plenaire presentatie geven over een uitgevoerde benchmark in de ijsbereider branche. Verder zullen ze de belangrijkste ontwikkelingen in de markt aangeven. Voor dit jaar kiest de Houwers Groep voor de wake up call voor professionalisering in procesbeheersing. De fipronil affaire geeft weer eens aan dat we als afnemers van producten goed van geloof zijn.

Hoeveel ijsbereiders hebben na deze affaire de NVWA ingelicht bij het aantreffen van afwijkende coderingen? En zijn ze vervolgens nagegaan in welke recepturen deze eieren zijn verwerkt? Vooruitgang krijg je door kritisch te zijn over je eigen gedrag, niet door goedgelovigheid.

Workshops

Payrolling – Door Connexie
Zou u ook willen nagaan of Payroll via Connexie een passende oplossing is voor uw personeel?
Wat de verschillen zijn tussen personeel in eigen beheer versus payroll via Connexie?
Hoe payroll via Connexie u kan ontzorgen?

Zorg dan dat je erbij bent tijdens de workshop van Connexie!

Wedstrijdsmaak 2018 – Door Fruitlife
Laat je inspireren door de fruitkenner Dirk van Es (Fruit Life). Hij gaat in op de wetenswaardigheden en actuele zaken die u als ijsbereider zou moeten weten. Onderwerpen als:  Kwaliteit, Land van herkomst, Traceerbaarheid en Verantwoordelijkheden, zullen de revue passeren.

Daarnaast is er speciale aandacht voor de wedstrijdsmaak van 2018 “bosbessen” hoe herken ik de bosbes, wat zijn de verschillen en waar moet je op letten bij de verwerking ervan.

Suiker en vet vervangers
Obesitas en “gezonde voeding” zijn en blijven actuele onderwerpen. Als ijsbereider maak je vooral lekkere producten, maar het suiker- en vetgehalte hiervan maakt dat het behalve lekker, in de volksmond meestal ook als ongezond wordt gezien.

Voor suikers en vetten zijn alternatieven te vinden, maar hoe maken we daar nou lekker ijs van. De industrie is daar al heel erg druk mee bezig. Kunnen wij als ambachtelijk ijsbereiders daar ook iets mee of wachten we af tot de regering met maatregelen komt.

In deze workshop wordt gekeken hoe de calorische waarden van ambachtelijk ijs kunnen verlagen zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Voor leden is de toegang gratis, maar ook niet-leden zijn ook van harte welkom. Vooraf aanmelden is verplicht. Volg het Ambachtelijk IJscentrum door ons te liken op Facebook. Bij vragen neem dan contact met ons op per e-mail.

Met gastvrije groet,
Namens het bestuur Ambachtelijk IJscentrum,

Jacques Vos
Voorzitter

Related Posts

keyboard_arrow_up