Beste ijssalon van Nederland: Niet het ijs, maar de vlog telt

folder_openAlgemeen

IJssalon Lekkers in de Dorpsstraat doet mee aan de verkiezing Beste IJssalon van Nederland. De uitslag is dinsdag. Wie denkt dat de winnaar van die verkiezing het beste ijs van Nederland maakt, komt echter bedrogen uit. Navraag leert dat het hier om een vlogcompetitie gaat. De kwaliteit van het ijs wordt niet op de proef gesteld. Het gaat erom of het filmpje leuk is.

2017 07 28 2De kijkers kunnen via de website van De Beste van Nederland stemmen op wat zij het leukste filmpje vinden. Wie de meeste likes heeft, wint. Die gaat zich de beste IJssalon van Nederland noemen. In kringen van ambachtelijke ijsmakers in deze regio wordt laatdunkend gereageerd op deze verkiezing. Zij hechten meer aan de uitslag van de jaarlijkse ijswedstrijd door het Ambachtelijk IJscentrum in Wageningen. Dit is de branchevereniging van de ambachtelijke ijsbereiders en ijsverkopers. Zij toetsen het ijs wel uitgebreid op kwaliteit en staan voor de professionalisering van de branche.

Ook over rijscholen en kinderdagverblijven

De verkiezing wordt uitgezonden in het programma De Beste van Nederland, uitgezonden door RTL-4. Een woordvoerder van RTL-4 meldt dat de zender inhoudelijk niets met de inhoud van het programma te maken heeft. De Beste van Nederland gaat niet alleen over ijssalons, maar ook over rijscholen en kinderdagverblijven. De programma’s worden overdag uitgezonden. Producer van het programma is televisieproductiebedrijf Stay in Touch Media in Rotterdam. De hoogste baas, CEO Kevin Brouwer, licht toe: “De redactie is op zoek gegaan naar ijssalons die ze opvielen. Zij hebben hun voelsprieten uitgezet. Het gaat er niet per se om dat zij het beste ijs verkopen, maar dat ze een goed verhaal kunnen vertellen. Bijvoorbeeld dat ze iets doen voor een goed doel.”

Zelf betalen

Uiteindelijk is er per provincie één ijssalon uit de bus gekomen. Voor Zuid-Holland is dat Lekkers. De ijssalons moesten elk een vlog maken over hun ijssalon. Het mocht over het ijs maken gaan, maar dat hoefde niet. Bij Lekkers staat, zo blijkt uit het filmpje, de gezellige sfeer in de zaak voorop. “Onze redactie heeft geholpen bij het produceren van de vlogs. Er is ook een professionele voice-over ingezet,” vertelt Brouwer. De ijssalons moesten elk 1500 euro bijdragen in de productiekosten.

Zij krijgen daarvoor ook nog foldermateriaal. Zo liggen er bij Lekkers roze folders op de toonbank met de tekst “Help jij ons de beste ijssalon van Nederland te worden?” Dit is de oproep om op Lekkers te stemmen op de website De Beste van Nederland. Gisteren meldde assistent-bedrijfsleider Ofra van Loon in een interview met Zoetermeer Actief dat de verkiezing hen meer aanloop en meer omzet heeft gebracht.

2017 07 28 4 copyKijkcijfers

Kevin Brouwer draait de formule De Beste van Nederland nu al voor het derde jaar. Hij is tevreden over de kijkcijfers. “We hebben zo’n 250.000 á 300.000 kijkers per week. Per week wordt 20 ä 25.000 keer gestemd op de genomineerden.” Over het succes van vloggen op televisie zegt hij: “Mensen willen graag filmpjes zien gemaakt door de mensen zelf. Een stukje televisie betekent een stukje magie.”

Stemmen op de vlog van Lekkers kan overigens tot en met aanstaande dinsdag

 

Tekst: Christa van der Hoff

Bronvermelding vlog: Stay in Touch Media

Related Posts

keyboard_arrow_up