Eindelijk weten we het: IJsie Prima is IJssalon van het Jaar 2020/2021

folder_openAlgemeen, Wedstrijden

IJssalon IJsie Prima in Callantsoog is de grote winnaar van de titel IJssalon van het Jaar 2020/2021. Presentatrice Mascha de Rooij maakte dit vanmiddag tijdens een livestream bekend. De vijf finalisten verzamelden zich voor de bekendmaking in de Next Level-foyer in Evenementenhal Gorinchem.

De winnende ijssalon, IJsie Prima in de badplaats Callantsoog, scoort hoog op alle fronten. Zowel de vakjury als de inspecteur voedselveiligheid zijn erg onder de indruk van het familiebedrijf van de broers Kees en Ties Baars en hun ouders. Het oordeel: “Een goed georganiseerde onderneming. De zin om hier ijs te eten én te maken straalt ervan af.”

Verlossing in een Paasei

IJsie Prima Callantsoog
Ties Baars met Kees Baars achterop

Aan de winnaar van IJssalon van het Jaar 2018, Steff Janssen van IJssalon Florence in Nederweert, de eer om het verlossende woord te brengen. Met wat ferme tikken op een chocolade paasei – gemaakt door Meester Patissier Hidde de Brabander – werd de winnaar onthuld. “We konden niet langer wachten”, bouwt wedstrijdvoorzitter Theo Clevers de spanning op. “De finalisten hebben een jaar moeten wachten op deze ontknoping.” Hij haalt een opgevouwen papier uit het ei, ontvouwt het en brengt het verlossende woord. IJsie Prima mag zich IJssalon van het Jaar noemen!

De broers Ties en Kees Baars springen van hun stoel in de ‘Ice Room’; waar alle finalisten tot dan toe nog keurig aan een tafeltje zaten. Daar is hij dan. De beker. “Ik weet niet wat ik moet zeggen”, is de eerste reactie van Ties. “Dit is werkelijk een kroon op ons werk.”

Spannend tot het laatste moment

Later, als de broers wat bijgekomen zijn, vertelt Kees Baars Jr. dat het een spannend jaar is geweest. “Vorig jaar gingen we als finalist het ijsseizoen in. En meteen stond corona voor de deur. Natuurlijk had het onze focus om de zaak zo goed mogelijk draaiende te houden. We hebben onze weg daarin gevonden.” De bekendmaking van IJssalon van het Jaar bleef voor de broers spannend tot het laatste moment. “Het is een sterk deelnemersveld. Iedere finalist is echt met zijn vak bezig. We hebben lang moeten wachten op deze uitreiking en op het moment suprême waren we superzenuwachtig. En als het dan lúkt: wat een geweldig gevoel!”

Kees jr. en Ties zijn de derde generatie die de ijssalon in Callantsoog bestieren. Samen met ouders Kees Baars en Regina Tichelaar runnen ze het familiebedrijf. “Onze grootouders en ouders deden al mee met de wedstrijden. Vaak vielen we in de prijzen, maar nog nooit eerder namen we de grote cup mee naar huis. Die van IJssalon van het Jaar. Dat is ons nu gelukt. We gaan de Paasdagen in met een prachtige beker op de toonbank. Echt fantastisch.”

IJsie Prima in Callantsoog: een toeristische trekpleister

 

Niveau deelnemers stijgt elk jaar

Een keuze maken uit de vijf finalisten bleek nog lastig. Met name omdat het niveau van de wedstrijddeelnemers elk jaar stijgt. Dat meldt juryvoorzitter Bart-Jeroen van Overveld tijdens de livestream. “Dat vraagt ook van ons als wedstrijdcommissie steeds meer inzet. En dat doen we graag! Het liefst waren we met de hele commissie naar elke finalist gegaan. Maar corona stond ons in de weg. Iedere finalist is door twee commissieleden bezocht. Het was een nek-aan-nek race: stuk voor stuk zijn de finalisten topondernemers.”

Het lekkerste stracciatella-ijsje

Stracciatella is de wedstrijdsmaak van 2022. Deelnemers aan De Gouden IJsspatel strijden in het voorjaar van 2022 om het lekkerste stracciatella-ijsje van Nederland. Ook is het romige ijsje met stukjes chocolade een verplicht onderdeel van De Gouden IJscreatie – de wedstrijd om de beste ijscoupe van Nederland. Hidde de Brabander, manager IJscentrum, laat weten dit najaar speciale aandacht te besteden aan deze populaire ijssmaak. Het IJscentrum is de school voor ambachtelijke ijsbereiders en zet zich in voor een nóg hoger niveau van de Nederlandse ijssector. “Speciaal voor de leden van de branchevereniging Ambachtelijk IJscentrum organiseren we stracciatella-dag”, belooft hij.

Over de IJs-vakwedstrijden

De commissie IJs-vakwedstrijden en Easyfairs hebben zich samen ingezet om een sprankelend programma neer te zetten. Helaas zonder publiek, maar met alle genomineerden live aanwezig op Next Level Evenementenhal Gorinchem. De livestream werd enorm goed bekeken. “Maar”, stelt Theo Clevers, “Natuurlijk hopen we dat we volgend jaar de wedstrijden gewoon weer samen kunnen beleven.”

De organisatie van de IJs-vakwedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar), is in handen van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. De belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. De wedstrijddata, -reglementen en overige informatie voor de IJs-vakwedstrijden van 2022 worden later bekendgemaakt. Houd daarvoor deze website in de gaten.

Kees Baars sr, Regina Tichelaar en Ties Baars voor het familiebedrijf IJsie Prima

Related Posts

keyboard_arrow_up