Genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2023: IJssalon Florence

folder_openNieuws, Wedstrijden

Een nog steeds een beetje verraste Steff Janssen, mede-eigenaar van IJssalon Florence uit Nederweert, staat ons te woord: “Vanmorgen om 11.30 uur is onze ijssalon opengegaan. We waren nog bezig met de laatste dingen en daar stond om stipt 12.00 uur de deskundige voor de hygiënecontrole op de stoep.”
Janssen vervolgt: “Nu had ik al wel een voorgevoel dat de controle vandaag zomaar eens kon gebeuren, maar als er dan werkelijk iemand 30 minuten na het opengaan van de ijssalon er staat, dat is dan toch even spannend.”

Net voor het stellen van de eerste vraag, is de deskundige klaar met de hygiëne controle. Nu is er alleen nog de administratieve verwerking: “Na ons interview hoop ik meer te horen over de controle. Als het net zo is als die van twee maanden geleden, dan scoren we weer 100 van de 100 punten. Natuurlijk ga ik hier wel vanuit, aangezien we altijd op deze manier werken. Maar nu telt het toch even net iets meer mee”, verklaart een enigszins in spanning zijnde Janssen.

Hoe verliep de wedstrijd?
Ondanks de zenuwen was Janssen heel tevreden over het verloop van de wedstrijd: “Ik ben voor dit soort dingen altijd wel behoorlijk zenuwachtig, maar daar heeft de wedstrijd niet onder geleden. Die verliep echt wel goed.”

Had je het verwacht om bij de top 3 te eindigen?
De scores van de zichtjury werden al bekend gemaakt en daar vielen de cijfers een beetje van tegen. Hierdoor dacht Janssen helemaal geen kans te maken: “Als je de cijfers ziet en na een snelle berekening je ergens op plek 5 staat, dan weet je eigenlijk al dat het niet goed genoeg was. Ik ben wel naar de uitreiking gegaan, maar verwachtte echt niks.”
Jassen vervolgt: “Tijdens de uitreiking werd de winnaar van de 3de prijs genoemd. Ik dacht gelijk, he jammer, maar volgend jaar weer een kans. Toen mijn naam werd genoemd voor de 2de prijs, was ik echt verbaasd. Dit had ik toch echt niet verwacht, maar was natuurlijk wel geweldig!”
Het kon dus niet anders dan dat de blinde jury sommige ijscreaties heel anders heeft beoordeeld dan de zichtjury.

Voor de hoeveelste keer doe je mee met IJssalon van het Jaar?
“We zijn al meerdere keren genomineerd geweest voor IJssalon van het Jaar. Deze nominaties hebben we in 2002, 2011, 2013 en 2018 mogen verzilveren tot winnaar. Daarnaast zijn we ook nog vier keer 2de geworden in deze verkiezing. Natuurlijk hopen we dit jaar weer de 1e prijs te mogen ontvangen”, geeft een enthousiaste Janssen aan.

Heb je nog dingen anders gedaan voor deze verkiezing? Om meer kans te maken op de titel IJssalon van het Jaar?
Nu werken ze bij IJssalon Florence altijd al wel volgens een bepaalde werkwijze en volgens de hygiënecode, maar nu zijn toch wel een aantal puntjes op de i gezet: “Als je weet dat je gaat strijden voor deze titel, dan neem je voor de zekerheid nog even alles door. Alles is zo vanzelfsprekend, maar wie weet zijn we toch iets vergeten. Daarom hebben we samen met onze medewerkers de mysteryguest documenten van de voorgaande nominaties doorgenomen. Zo was gelijk weer duidelijk waar er allemaal naar gekeken wordt.”
“Je hebt toch wel een voorsprong wanneer je al een keer of vaker bent genomineerd geweest. Die documenten geven duidelijk aan wat de verwachtingen zijn”, verklaart Janssen.

Hebben jullie al juryleden op bezoek gehad?
“Op Paaszondag mochten we de eerste juryleden ontvangen, namelijk Jacques Vos en zijn vrouw. Zij hebben een rondleiding in de keuken gehad en we hebben nog over van alles gepraat. Uiteraard hebben zij genoten van de ijscreatie, die gewoon bij ons op de ijskaart staat,” vertelt een enthousiaste Janssen.

Zo ja, hoe verliep deze?
Op deze toch al drukke dag, kwam het jurylid net binnen tijdens een zeer druk moment: “Hij viel met zijn neus in de boter. Het was tijdens een van de drukste periodes van die dag. Er waren veel klanten die bedient moesten worden en dus waren al onze medewerkers lekker bezig. Ook wel leuk dat het jurylid heeft gezien hoe wij dan als een geoliede machine werken.”
Janssen kreeg de indruk dat goed verliep: “Het bezoek verliep volgens mij wel goed en hebben we een goede indruk achter gelaten.”

Ook dit jaar bestaat de jury uit ‘bekende gezichten’: leden van de wedstrijdcommissie. Vind je dat beter? Of zouden mystery guest juryleden beter zijn?
“Alle wedstrijdcommissie leden ken ik wel. Voor mij is het dan geen verrassing meer en weet ik dat ze voor de beoordeling komen. Uiteraard is dat voor onze medewerkers anders. Die kennen de commissieleden niet. Dan staat er gewoon een klant in de ijssalon en krijgt deze de behandeling die al onze klanten krijgen. Geen verschil. Dat is volgens mij dan toch een eerlijkere beoordeling dan wanneer er een bekende komt”, legt Janssen uit.

Heb je de hygiëne-inspectie al gehad? Zo ja, hoe verliep deze?
“Ja, die hebben we inderdaad echt net gehad. Natuurlijk ben ik benieuwd hoe deze is verlopen. Heb je daarom nog veel vragen?” grapt Janssen.

In hoeverre speelt de IJssalon van het Jaar-verkiezing binnen jullie ijssalon?
“Het speelt behoorlijk binnen onze ijssalon. We willen ons graag meten met de rest van Nederland en dat is merkbaar binnen onze salon. Je krijgt hiermee toch echt een bevestiging van je kunnen en het vakmanschap”, verklaart Janssen.
“De wedstrijd doe ik uiteraard alleen, want ik sta alleen op het podium om de ijssmaak of creatie te maken. Wanneer we dan genomineerd worden, dan gaan we er toch weer met z’n alleen tegenaan. Het is namelijk geweldig om met elkaar zo’n mooie prijs te mogen winnen.”

Waar heb je de beker staan?
Er staan al meerdere gewonnen bekers en prijzen in de winkel, bij elkaar in een vitrinekast. De nieuwe beker staat duidelijk op de ijsvitrine: “Je kunt er echt niet omheen, de beker is het eerste wat je ziet als je binnenkomt.”

Hoe reageren de klanten?
“Al onze klanten reageren erg leuk en zijn ook ontzettend trots. Trots dat er in hun kleine dorpje een ijssalon is die regelmatig in de prijzen valt en waar zij nu juist hun heerlijke ijsje mogen komen eten”, vertelt een enthousiaste Janssen.

Staat de coupe op de kaart
“Uiteraard staat de gewonnen creatie op onze ijskaart. Dat is iets wat we ieder jaar standaard doen na de deelname aan de wedstrijd. Onze klanten proberen dan ook altijd graag zo’n coupe uit. De enthousiasme die we dan van onze klanten krijgen is super. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor!” zegt Janssen.

Zijn er ook andere nieuwsartikelen verschenen van jouw nominatie?
Het nieuws is in het dorp zeer snel opgepakt en ook door verschillende mediaplatformen. Er zijn in ieder geval drie artikelen geschreven over de nominatie: “Uiteraard heeft Nederweert24 een leuk artikel over de nominatie geschreven. In een dorp gaat de tamtam snel en zij waren er dan ook heel snel bij.”

Heb je nog promotie in de ijssalon opgehangen?
“Natuurlijk maken wij promotie over onze nominatie en de gewonnen creatie. We hebben een stoepbord buiten staan en stickers op de ramen met de vermelding van de nominatie. Mochten we winnen, dan wordt de promotie nog wat verder uitgebreid”, legt Janssen uit.

Benieuwd naar IJssalon Florence, neem dan gerust een kijkje:
Website: IJssalon Florence
Facebook: (1) IJssalon Florence | Nederweert | Facebook
Instagram: https://www.instagram.com/ijssalonflorence/

Related Posts

keyboard_arrow_up