Genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2023: PATRIJS | Patisserie en IJs

folder_openNieuws, Wedstrijden

Op de afgesproken tijd voor het interview is Hilde van Maanen, eigenaresse van PATRIJS | Patisserie en IJs in Harderwijk nog even met iets bezig: “Ja, het gaat gewoon allemaal door, de ijssalon moet weer gevuld worden met alle lekkere ijssmaken.”

Laura Westendorp, Wonderwood Fotografie

Niet alleen standaard smaken
Uiteraard liggen er standaard smaken in de vitrine, maar Hilde weet ook dat niet alle standaard smaken bij haar lopen. Zo probeert ze juist regelmatig iets anders te maken: “We hebben juist niet alleen maar de standaard ijssmaken bij ons in de vitrine liggen. Acht van de ijssmaken zijn constant anders. Zo hebben we op dit moment de vernieuwde smaak croissantenijs in de vitrine liggen. Op de planning staat vandaag ook nog om dragonijs met rabarbercompote te gaan maken.” Hilde legt verder uit: “We proberen altijd te kijken wat bij het seizoen past maar daarnaast ook waar we zelf zin in hebben.”
Over onze ‘andere’ smaken hebben ouders altijd wel een bepaalde mening: “Wat ik grappig vind, is dat ouders vrij snel zeggen ‘neem maar een gewone smaak, want dat lust je niet’. Wanneer je dan zegt dat ze best mogen proeven, dan blijken de kinderen altijd veel meer te lusten dan de ouders denken. Dat is altijd leuk”, geeft een enthousiaste Hilde aan.

Ik heb een bepaald doel voor ogen
“Met mijn ijssalon heb ik een doel voor ogen. Zo haal ik de melk rechtstreeks bij de boer en gebruiken we veel fruit in ons ijs. Daarbij maken we geen gebruik van toevoegingen. Alleen maar om het ijs zo puur mogelijk te laten zijn”, legt Hilde uit.
“De afgelopen jaren heb ik daarmee een visie neergezet, door juist anders te denken en te handelen. Als dat dan dit jaar al beloond mag worden met ‘IJssalon van het Jaar’ zou dat echt geweldig zijn. Nu ben ik ook behoorlijk competitief en hoop dan ook echt dat we mogen winnen”, verteld Hilde

PATRIJS bestaat bijna vijf jaar
“Na het winnen van Masterchef in 2016 heb ik op mijn 30ste een carrièreswitch gemaakt door mijn eigen Patisserie & IJssalon te beginnen. Op 13 mei a.s. bestaat PATRIJS alweer vijf jaar. Hoe ongelooflijk trots ben ik daarop! Dat gaan we uiteraard groots vieren!”, verklaart een blije Hilde.
“We hebben vanaf 13 mei een maand feest, met veel leuke acties voor onze gasten. En wie een feestje viert, deelt ook prijzen uit”, zegt Hilde met een grote glimlach.
“Wat ik het mooiste vind is dat een aantal inspiratoren voor mij een ijssmaak bedenken. Die gaan we een maand lang in onze vitrine serveren.” Zo zullen Björn Cocu, Hidde de Brabander, Tom van de Veen en Ramon Brugman hun eigen, misschien wel nieuwe, smaken doorgeven. Deze liggen vanaf 16 mei in de vitrine van PATRIJS | Patisserie en IJs te vinden.

Hoe verliep de wedstrijd?
“Ondanks dat ik pas op het laatste moment, zo’n 2 à 3 weken voor de wedstrijd maar eens begonnen ben met het uittesten en uitdenken van mijn creatie, verliep de wedstrijd verder goed. Ik vind het prettig om onder een bepaalde druk te werken”, verklaart Hilde. “En meedoen om een mooie ervaring op te doen, was voor mij op dat moment veel belangrijker.”

Had je het verwacht om bij de top 3 te eindigen?
“Ik heb best getwijfeld om mee te doen met deze wedstrijd, want het is altijd druk zo aan het begin van het seizoen” zegt Hilde behouden. “Toch heb ik me in december ingeschreven om voor de eerste keer mee te doen. Om dan ook als 1e te eindigen, was echt zo niet verwacht” vervolgd ze verwonderd.
Hilde zou in eerste instantie ook niet bij de uitreiking aanwezig zijn, omdat ze echt niet dacht dat ze zou winnen: “Het is dat sommigen tegen mij zeiden dat ik maar moest komen die avond, want ik had best hoge cijfers gekregen. Anders was ik er geeneens bij geweest.”

Heb je nog dingen anders gedaan voor deze verkiezing? Om meer kans te maken op de titel IJssalon van het Jaar?
Ieder jaar wordt er sowieso een training bij PATRIJS gegeven om de medewerkers weer op de hoogte te brengen over het komende seizoen: “Dit jaar hebben we er nog een training tegenaan gegooid. Vooral om onze medewerkers extra te informeren over wat er nu van ons verwacht wordt voor de verkiezing ‘IJssalon van het Jaar’. Daarbij hebben we het wisselende assortiment ijs verder uitgewerkt voor onze medewerkers. Zo zijn zij volledig op de hoogte!.”

Hebben jullie al juryleden op bezoek gehad?
“Niet dat ik weet,” zegt een twijfelende Hilde. “Dat is natuurlijk wel heel spannend en je weet ook niet wanneer ze komen en dat is maar goed ook. Want het gaat er natuurlijk om hoe je het altijd doet.”

Heb je dan al wel de hygiëne-inspectie gehad? Zo ja, hoe verliep deze?
Daar kan Hilde kort maar bondig over zijn: “Nee, die heb ik ook nog niet gehad.”

Laura Westendorp, Wonderwood Fotografie

In hoeverre speelt de IJssalon van het Jaar-verkiezing binnen de ijssalon?
Voor Hilde is het extra fijn om te zien dat haar medewerkers net zo trots zijn: “We doen altijd al onze uiterste best om er voor onze klanten iets moois van te maken. Ik zie toch dat ze allemaal net even wat meer opletten en nog meer aandacht geven aan onze klanten. Ze willen zelf ook heel graag winnen.” Hilde vervolgt: “We moeten het ook samen doen en om er dan zo samen voor te kunnen gaan is echt heel erg fijn!”

Hoe reageren de klanten?
De klanten van PATRIJS zijn super enthousiast: “We hebben al heel veel felicitaties gekregen en in het eerste weekend na het winnen van de wedstrijd is de IJscreatie al heel veel besteld. Ze wilden toch zelf ervaren waarom deze creatie nu gewonnen had. We krijgen daar nog heel veel complimenten over.”

Over het maken van de creatie geeft Hilde het volgende aan: “We maken iedere ochtend deze mooie creatie. Het is namelijk niet te doen voor ons om deze te maken wanneer er klanten om vragen. Helaas hebben we al een aantal keer meegemaakt dat deze uitverkocht is. Ze komen er dan de volgende dag gewoon voor terug.”
Een aantal klanten wilden de creatie heel graag thuis nuttigen, daar is Hilde heel duidelijk over: “Met de garnituren op en naast de creatie krijgen onze klanten juist dié echte belevenis. Thuis kunnen zij dit nooit namaken en evenaren, en dat gaat ten koste van de smaak en belevenis. Dat is echt zo zonde! Laat onze klanten maar heerlijk genieten van deze creatie bij ons in de ijssalon of op het terras.”

Waar heb je de beker staan?
De beker heeft een prominente plek in de ijssalon van Hilde gekregen: “De beker staat vooraan in de etalage te pronken en daar krijgen we nog steeds veel leuke reacties op. Klanten vragen wat het precies inhoudt. Vaak horen we dan de woorden ‘Dat wisten we toch al lang’.”

Zijn er nieuwsartikelen verschenen van jouw nominatie?
“Ik heb het persbericht verspreid onder de verschillende lokale kranten en nieuwssites. De Harderwijker courant heeft dit opgepakt en is langs geweest voor een interview. Dit is een leuk artikel geworden. Daardoor hebben we zelfs klanten op bezoek gehad die ons nog helemaal niet kende. Hoe leuk is dat!”, verteld Hilde.

Heb je nog promotie in de winkel opgehangen?
Uiteraard is er voor de winnende creatie iets meer aandacht in de ijssalon: “Zo zijn er menukaartjes gemaakt van onze ijscreatie en hebben we die op alle tafeltjes staan. Daar kan niemand omheen.”
“Daarnaast hebben we de sticker ‘Genomineerd voor IJssalon van het Jaar’ op de ramen geplakt. En we hebben een tijdje een mooie ballonnenboog voor de deur gehad, om even wat meer aandacht te trekken naar de ijssalon”, zegt een enthousiaste Hilde.

Benieuwd naar PATRIJS | Patisserie & IJs, neem dan gerust een kijkje:
Website: HOME | PATRIJS (patrijsharderwijk.nl)
Facebook: Patrijs | Harderwijk | Facebook
Instagram: PATRIJS | patisserie & ijs (@patisserieenijs) | Instagram

Related Posts

keyboard_arrow_up