‘IJs eten is een beleving, maar ijs maken is een belevenis’

folder_openLeden, Nieuws, Overig

Wat doe je als ambachtelijke ijsbereider, die al een aantal jaren geen ijs meer heeft gemaakt, wanneer je de vraag krijgt om weer ijs te gaan draaien? “Je deelt je kennis met diegene die daarmee wil beginnen. Juist om die kennis niet verloren te laten gaan, maar vooral omdat je een vakman bent.” Willem ‘Parel’ Roeper hoefde daar geen twee keer over na te denken: “Dat is de belofte die wij als ijsbereiders hebben gedaan toen we de opleiding tot ambachtelijke ijsbereider deden.”

Emmie Monster, geboren en getogen op Texel en al 11 jaar werkzaam bij Schapenbedrijf De Waddel, benaderde Willem afgelopen winter met de vraag of hij samen met haar weer ijs wilde gaan produceren. De schapen en het melk op het bedrijf waar zij werkt, worden voornamelijk voor het vlees en de kaas gebruikt. Daarbij waren zij op zoek naar manieren om de melk naast de kaas nog beter te gaan verwaarden.
“Ik heb altijd geleerd om goed voor mens, dier, landschap en het ecosysteem te zijn. Met het te veel aan melk moet je dus iets gaan doen” vertelde Emmie. Na een langere tijd brainstormen waren ze er wel uit. Er zou ijs gemaakt gaan worden van de schapenmelk.

Daarom is Emmie in gesprek gegaan met verschillende ijsmakers over hoe nu ijs te maken. Ze heeft daarbij heel veel uitleg gekregen: “Ja, dat hele proces is toch wel heel tof. Het probleem was alleen, ik kan geen ijs maken.” Ze moest dus op zoek naar een schapenmelk ijsmaker. Van veel personen op Texel kreeg ze eigenlijk alleen maar de naam Willem Roeper. Ze heeft hem uiteindelijk gebeld en zo zijn ze met elkaar in gesprek gegaan. Afgelopen juli hebben ze samen dit avontuur afgetrapt, Willem als leermeester en Emmie als beginnende ijsmeester en producent.

Drie keer is scheepsrecht

Willem had alle machines en spullen nog in zijn bedrijf op Texel staan. Na zoveel jaar geen ijs meer bereidt te hebben, was het toch wel even wennen om weer ijs te draaien: “Maar na drie proefrondes was het me toch weer gelukt. Het smaakte weer net zoals ik mij kon herinneren”.

Ze hebben voor dit seizoen gekozen voor drie ijssmaken: Vanille, Duindoorn en Aardbeien. Het ijs wordt verkocht in 2,5 liter en 150 cc bakken. Er wordt geprobeerd om de ingrediënten zoveel mogelijk van Texel te laten komen. Zo worden de aardbeien gehaald bij de buren, Voedselbos Texel, waar zij ook met liefde voor natuur verschillende soorten fruit telen.

Emmie heeft meerdere distributiepunten gevonden en op meerdere markten gestaan markten waar zij haar ijs verkopen. In eerste instantie dachten ze dat ze eens in de twee weken zouden produceren. Maar het loopt zo goed dat ze meerdere keer per week aan het ijs draaien zijn.

Hoe het allemaal begon met schapenmelk ijs

Toen Willem zo’n 20 jaar geleden begon met ijsdraaien, had hij de opleiding tot ijsbereider gedaan. Dat het ijsbereiden hem in het bloed zat werd al vrij snel duidelijk toen hij in 2003 tot Nederlands kampioen ijs-maken werd benoemd en daarmee de Gouden IJsspatel won.

In zijn proeflokaal produceerde hij ieder jaar tientallen heerlijke ijssoorten van koeienmelk. Onder zijn klanten was ook een meisje van zo’n 4 / 5 jaar, die altijd naar de winkel kwam maar eigenlijk nooit bij hem een ijsje kocht. Op een gegeven moment was Willem toch wel benieuwd waarom zij nooit een ijsje kocht.

Ons kent ons in Oudeschild en daarom belde Willem haar ouders. Haar ouders vertelde hem dat zij een koeienmelkallergie had en dus van dat ijs niet mocht smullen. Al snel kwam bij Willem het idee op om met schapenmelk ijs te gaan maken. En dat bleek een succes. Toen hij eenmaal het ijs had geproduceerd vroeg hij het meisje om een proefbolletje te komen eten. De volgende dag stond zij met een zeer grote glimlach op haar gezicht in de winkel, overhandigde Willem heel trots haar gulden en kocht voor het eerst in haar leven een ijsje.

En komend seizoen

Volgend seizoen gaan beide vol enthousiasme verder met elkaar. “Er komen zo’n miljoen toeristen ieder jaar naar Texel. Dat is de doelgroep die we moeten bereiken. Dat moet ook zeker gaan lukken. Maar daarnaast vind ik het heel belangrijk dat de Texelaars trots zijn op het ijs” vindt Emmie. Zij wil heel graag komend seizoen de Texelse restaurants aan hun distributielijst gaan toevoegen.

Maar er is ook een educatief stuk wat opgepakt moet gaan worden. Mensen vinden het soms nog vreemd om ijs te eten wat bereidt is met schapenmelk. “We moeten dat gewoon goed gaan overbrengen. Want ijs van schapenmelk is echt heel erg lekker!” geeft Emmie aan.

Emmie is duidelijk over volgend jaar: “We komen sowieso met nieuwe smaken, maar de ingrediënten moeten wel authentiek en zoveel mogelijk Texels zijn.” “Ja dat zeker en wie weet komen we met nog wat andere heerlijke producten” vult Willem haar aan.

Het avontuur van Willem en Emmie begon afgelopen juli maar zij zijn nog lang niet aan het einde toegekomen. Ze hebben beide de wens om schapenmelk ijs, bereidt met natuur inclusieve melk en zoveel mogelijk Texelse producten meer en meer op de kaart te zetten.
Zij hebben het zichzelf zeker niet makkelijk gemaakt, maar wel een zeer mooie samenwerking en uitdaging gevormd. Wij houden ze natuurlijk in de gaten 😉!

Willem Roeper                                                             Emmie Monster
Parel Enterprise Texel                                                Texels schapenmelkijs
Parelino’s  Streekproducten
Heemskerckstraat 38
1792AC Oudeschild
06 229 902 56                                                             06 508 313 10
www.texelseparels.nl                                                facebook.nl/texelsschapenmelkijs

Foto: Job Schepers – Texelse Courant

Related Posts

keyboard_arrow_up