Koppert Cress komt met… Nederlandse vanille!

folder_openNieuws

IJscentrum’s partner Koppert Cress introduceert een exclusief assortiment Nederlandse premium kwaliteit Planifolia-vanille. Een orchideeënsoort die pas na drie jaar peulen geeft. Chefs, patissiers en ijsbereiders gebruiken het liefst échte vanille vanwege de smaak. Vanille is een allemansvriend als het gaat om smaakcombinaties. Met het nieuwe assortiment van Planifolia Green, Black en Red ontstaan er talloze nieuwe mogelijkheden.

Vers van de plant

Planifolia Green zijn groene vanillepeulen; vers van de plant. Professionals kunnen zelf experimenteren met ‘curen’ (drogen en behandelen) om naar wens aroma’s toe te voegen. Een unieke kans om met verse groene peulen aan de slag te gaan, om met eigen fermentatie een smaaktwist aan de vanille te geven. Denk aan combinaties met rozenblaadjes, pistacheschillen, rijst, rook of een heel hete saus.

De klassieker

De herkenbare donkerbruine, bijna zwarte peulen van Planifolia Black worden met de hand geplukt en onder optimale omstandigheden gecureerd. Wat ontstaat is een volle, intense en betoverende romantiek tussen bloemen en kruiden. Met specifieke tonen van leer, noten, aards en hout. Direct te gebruiken.

Zoals de natuur het bedoeld heeft

Planifolia Red is de derde variant. De ‘vine riped’ (aan de plant gerijpt) vanille, zoals de natuur het bedoeld heeft. Doordat de peul langer met de plant verbonden is, ontstaat een nog mooier smaakprofiel. Denk aan specifieke tonen van bloemen, frisheid, rood fruit en…butterscotch!  en butterscotch.

Rob Baan, Koppert Cress

We wilden het beter doen, dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen

Rob Baan (CEO Koppert Cress): “Vanilleteelten buiten, denk aan Madagascar, hebben een grotere kans beschadigd te raken door slechte weersomstandigheden zoals tyfoons. Diefstal is ook een probleem: de peulen worden regelmatig gestolen vanwege de hoge waarde. De peulen worden om deze redenen onrijp geplukt wat resulteert in de dunne ingedroogde stokjes die je in de supermarkt koopt. Dat wilden we beter doen, dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuur omstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en vette vanillepeulen van de hoogste kwaliteit.”

Hidde de Brabander (Meester Patissier en SVH Meesterijsbereider): “Het jasje waar vanille in zit is normaliter wat doffig – het is natuurlijk zo dat je aan de buitenkant niet veel hebt – maar pas wanneer je de peul open snijdt kom je wat moois tegen. Sommige producenten injecteren hun vanillepeulen met een stof, waardoor de stok dikker lijkt. Net als het plofkip principe. Dan valt de inhoud extreem tegen. Je krijgt bij de Koppert Cress vanille wel wat je ziet. Een mooie, volle, dikke stok met veel inhoud, veel aroma en een hoog glucovanilline gehalte. Zeker de aan de plant gerijpte vanille, de rode, dat is echt out of this world.”

Beschikbaarheid

Planifolia Red – en Planifolia Black Vanille worden een keer per jaar geoogst en is door de bewaartermijn jaarrond beschikbaar. Planifolia Green Vanille is een seizoensproduct en zal 3 tot 4 maanden (eerste kwartaal van elk jaar) per jaar beschikbaar zijn. Bewaren op kamertemperatuur in een donkere ruimte. In week 2 kunnen de vanillevarianten per pre-order worden besteld. De verwachting is dat de eerste leveringen een maand later zullen zijn.

Tags: ijscentrum, koppert cress, partner, vanille

Related Posts

keyboard_arrow_up