Organisatie IJssalon van het Jaar past nominatieronde aan

folder_openAlgemeen, Coronacrisis, Wedstrijden

Tussen 15 maart en eind mei zou voor de zes genomineerde ijssalons voor de titel IJssalon van het Jaar een spannende tijd aanbreken. Met een hygiëne-audit en het bezoek van mystery guests. Maar door de maatregelen die het kabinet nu neemt om het nieuwe coronavirus COVID-19 in te dammen, wordt de controleperiode verkort én aangepast. Hiertoe besluit de commissie IJs-vakwedstrijden van de organisatie Vereniging Ambachtelijk IJscentrum.

De horeca kreeg op 15 maart te horen dat sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden onderdeel is van het pakket noodmaatregelen om het nieuwe coronavirus COVID-19 in te dammen. Hieronder vallen ook de ijssalons. Een dag later werd de maatregel verruimd: afhalen en bezorgen is tot en met 6 april toegestaan. NIet iedere ijssalon kan hier invulling aangeven en veel ondernemers kiezen voor de veiligste oplossing: sluiting van de zaak.

 

Wachten op maatregelenstop

De wedstrijdcommissie heeft na beraad op 16 maart besloten om het nominatietraject pas in te laten gaan wanneer de maatregelen niet meer van kracht zijn. “Dit kan per 7 april zijn, maar doordat er elk moment weer nieuwe inzichten of maatregelen kunnen komen, kan dit ook later zijn”, meldt Theo Clevers, voorzitter van de commissie IJs-vakwedstrijden. “De voorwaarde is dat we pas beginnen met de beoordelingen wanneer ijssalons weer optimaal kunnen draaien. In ieder geval zal het nominatietraject níet verlengd worden: vanaf eind mei wordt alle data verzameld om tot een winnaar te komen.” Zodra ijssalons weer open mogen voor publiek, kunnen de genomineerden een onaangekondigde hygiëne-audit verwachten van een inspectiebureau.

 

Geen mystery guest, maar 2 onaangekondigde bezoeken

Om het zekere voor het onzekere te nemen, zal niet langer een mystery guest de genomineerden bezoeken, maar neemt de commissie de bezoektaak zelf op zich. “We komen langs met een criterialijst die echt vanuit de praktijk is opgesteld”, laat Clevers weten. “Commissieleden zullen in kleine teams tweemaal een bezoek brengen aan iedere genomineerde ijssalon. Een keer doordeweeks en een keer op zondag. Want de zondag zien wij als de dag waarop ijssalons het beste presteren.” De commissieleden houden elk afzonderlijk hun criterialijst bij – pas achteraf wordt deze onderling gecommuniceerd.

 

Online activiteit

Dit jaar worden de online activiteiten van de genomineerde ijssalons ook gemonitord en beoordeeld. “We kijken niet alleen naar wat een ondernemer doet op de sociale media, maar ook hoe hij zijn website heeft ingericht. Staat er actuele informatie op? We willen in april geen bestellijsten voor kerstijstaarten zien. Kloppen de openingstijden? Dat is helemaal in deze periode van groot belang. Is er een mogelijkheid tot online bestellen van bijvoorbeeld ijstaarten of een tegoedbon, of biedt de ondernemer ijskarverhuur?” Wat de sociale media-activiteit betreft, benadrukt Clevers dat het deze keer geen ‘social media-challenge’ wordt. “Ga geen acties opzetten om de meeste likes te genereren. Wij kijken puur naar het gebruik van bijvoorbeeld Facebook en Instagram en de manier waarop de ondernemer betrokkenheid creëert onder zijn klanten.”

 

Uitreiking op 17 juni

De datum van bekendmaking van IJssalon van het Jaar 2020 staat voorlopig geprikt: op woensdag 17 juni. Clevers: “Een prachtige datum voor ijssalons: vlak voor de zomervakantie, hopelijk na alle coronaperikelen. We houden deze datum aan zolang de omstandigheden het toelaten.” Het zit nog in het vat hóe de winnaar wordt bekendgemaakt.

 

De genomineerden

De top-3 uit de wedstrijden om De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie (gehouden op 2 en 3 maart tijdens IJs-vak in Gorinchem) zijn genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar 2020. Genomineerd zijn:

Het IJscafé in Nunspeet

IJs bij Pinoccio in Heiloo

De IJssalon Paul WIlderink in Haaksbergen

Intelligentia Taste Rooms in Eindhoven

IJs&Spijs in Haps

IJsie Prima in Callantsoog

Related Posts

keyboard_arrow_up