Samenwerking BBZ en VAIJ een feit

folder_openAlgemeen, Ledenvergaderingen

Boerenijs maken doe je zo!

[vc_separator align=”align_left” border_width=”2″ el_width=”10″]

22 nov jl. verzorgde het IJscentrum een speciale bijeenkomst voor boeren zuivelverwerkers.

De VAIJ is momenteel druk bezig met de herziening van de hygienecode voor de ambachtelijke ijsbereiding. In de nieuwe code wordt speciaal aandacht besteed aan het verwerken van rauwe melk. Zodoende kwamen we in contact met Irene van de Voort, voorzitters van de BBZ “Boeren Bond van Zuivelverwerkers. Tijdens de eerste gesprekken bleek al gauw dat de ijsbereidende boeren in de bond onder belicht waren. Binnen de bond die ruim 250 leden telt, waren slechts zes boerenbedrijven georganiseerd die zelf ambachtelijk ijs maakten, terwijl er in Nederland tocht zo’n 70 – 80 bedrijven zijn die dat doen. Bij de VAIJ zijn er 10 boerenbedrijven aangesloten. Beide verenigingen besloten hun handen in elkaar te slaan en te kijken of zij voor deze bedrijven meer konden betekenen.

Het plan werd opgepakt om voor deze doelgroep een speciale dag te organiseren om ze te informeren over het belang en de mogelijkheden die de beide verenigingen te bieden hebben. 22 nov. was het zover. 24 deelnemers werden gastvrije ontvangen in Hotel de Nieuwe Wereld -Vakschool Wageningen, de standplaats van het IJscentrum. Daar werden zij door beide voorzitters geïnformeerd over doelstellingen van de verenigingen. Daarna was het de beurt aan Dhr. Willy Rooswinkel die een presentatie gaf over voordelen van de VOC. (Vaij Ondernemers Club) Dit zijn groepen van max.10 ondernemers die met elkaar informatie uitwisselen en kennis delen. Het tweede deel van de middag mochten de deelnemers een workshop volgen in het IJscentrum, over de mogelijkheden van het verwerken van rauwe melk tot heerlijk ambachtelijk ijs.

Dat het een succes was blijkt wel uit de reacties. Tijdens de afsluitende borrel bleek duidelijk behoefte te bestaan om een speciale VOC groep te formeren voor boeren ijsbereiders. Ook werd duidelijk dat menig ijsboer zich verder wilde verdiepen in het ambacht en graag meer wilde weten over het cursusaanbod van het IJscentrum.

Wegens het succes is er afgesproken dat er voor de boeren zuivelverwerkers in het voorjaar nog een keer zo’n speciale dag wordt georganiseerd. Dhr. Rooswinkel is inmiddels vol op bezig om een speciale ijsboeren VOC groep te formeren. Mochten er boeren ijsbereiders zijn die niet kunnen wachten of graag meer willen weten over de VOC, dan kunnen zijn contact opnemen via deze pagina.

Related Posts

keyboard_arrow_up