Ambachtelijk IJscentrum publiceert voorlopig coronaprotocol voor ijssalons

folder_openCoronacrisis

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heeft een protocol opgesteld dat direct kan worden ingezet door alle ambachtelijke ijssalons van Nederland. Het coronaprotocol is gericht op de (directe) verkoop van ambachtelijk ijs en bevat de richtlijnen van het RIVM aangevuld met adviezen. De eigen verantwoordelijkheid is hierbij van groot belang.

Op 21 april kondigde premier Rutte aan dat de coronamaatregelen van kracht blijven tot in ieder geval 20 mei. De anderhalvemetereconomie blijft daarmee voorlopig uit. Voor ijssalons zijn april, mei en juni dé maanden waarin het meeste ijs wordt geschept. “Als branchevereniging willen we ijssalons motiveren om te redden wat er nog te redden valt”, stelt Teun Loonen, voorzitter van Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. “De gemiste omzet in deze maanden is voor velen niet meer in te halen. Tegen de tijd dat dit alles achter de rug is, is het misschien al oktober. De zon trekt weg; mensen hebben minder zin in een ijsje. Het ijsseizoen is dan voorbij. Daarom kunnen we niet langer de keuze maken om de deuren dicht te houden. Voor alle ondernemers die in deze coronacrisis besluiten de zaak open te houden: dat vinden wij alleen maar goed. We zien veel initiatieven ontstaan; ijsbereiders zijn flexibel en vindingrijk. Maar, benadrukken wij: houd je te allen tijde aan de richtlijnen die het RIVM heeft opgesteld. Met het protocol dat wij nu publiceren, hopen we duidelijke handvatten te geven.”

Eenheid

Nog een reden voor het opstellen van een dergelijke document met richtlijnen, is dat de branchevereniging graag meer eenheid ziet in de ambachtelijke ijssector. “We zien veel verschillen tussen ijssalons. De een blijft gesloten, een ander zet alles op alles om zo veilig mogelijk te werken. Helaas zien we ook nog hier en daar een enkeling die de deur openstelt voor publiek en de richtlijnen ‘wat ruimer’ interpreteert. Dat werkt heel frustrerend voor ondernemers die hun beste beentje voor zetten, maar het wekt ook frustratie op bij consumenten. ‘Waarom mag ik hier niet met mijn gezin naar binnen, en krijg ik om de hoek gewoon een hoorntje in de hand geschoven?’. Met dit protocol hopen we echt één duidelijke lijn te trekken en ons als sector te conformeren aan de richtlijnen die er nú zijn.”

Tijdelijk document

Loonen benadrukt dat dit om een tijdelijk document gaat. “Vooralsnog is dit protocol houdbaar tot 20 mei, maar we weten natuurlijk niet met welke maatregelen, of versoepeling van maatregelen, het kabinet op 13 mei komt. We hopen natuurlijk met zijn allen op een versoepeling, in de eerste plaats als het gaat om ‘directe consumptie’. We zijn van mening dat er wel wat meer verantwoordelijkheid bij de burger mag liggen en voelen ons soms meer politieagent dan ijsbereider.”

Inhoud

Het protocol is opgesteld in samenwerking met ijsbereiders, inspecteurs en het bestuur van Ambachtelijk IJscentrum. Het behandelt de onderwerpen Personeel, Persoonlijke Hygiëne, Routing&Indeling ijssalon en Verkoop.

Dit document kan zoals gezegd worden gebruikt tot er nieuwe maatregelen (of een versoepeling ervan) gelden. Omdat er nog geen sprake is van versoepeling voor de horecabranche, zijn er geen richtlijnen voor zitgedeelte en/of terras opgenomen in dit protocol. Achter de schermen wordt gewerkt aan een protocol voor een eventuele ‘anderhalvemetereconomie’.

De leden van de branchevereniging hebben het document inmiddels persoonlijk ontvangen. Maar de branchevereniging stelt het voor de gehele ambachtelijke ijssector beschikbaar. Het protocol is te downloaden vanaf onze speciale Corona-pagina.

Tags: branchevereniging, corona, coronaprotocol, ijsbereiders, protocol

Related Posts

keyboard_arrow_up