Factsheet Ambachtelijk IJscentrum Richtlijnen Single Use Plastic (SUP)

folder_openAlgemeen, Nieuws, Overig

Voor horecaondernemingen zoals ijssalons gaan nieuwe regels gelden voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Afhankelijk van de situatie gelden er andere regels. Het maakt verschil of de klant het eten en drinken afhaalt of laat bezorgen of dat de klant bij je op locatie eet of drinkt.

De SUP-richtlijnen hebben als doel om het gebruik van plastic (bevattende) bekers en voedselverpakkingen te verminderen en daardoor zwerfafval tegen te gaan. Daarnaast wil het ministerie de bewustwording van het publiek vergroten. Op 3 juli 2021 zijn de eerste maatregelen van de SUP (Single Use Plastics) wetgeving van start gegaan. Zo is er destijds een verbod gekomen op
de verkoop van diverse plastic wegwerpproducten, waaronder plastic borden, bestek, roerstaafjes en rietjes.

Toeleveranciers boden vorig jaar al diverse alternatieven voor de (bio) plastic ijslepeltjes, waaronder lepeltjes van papier of cellulose die weer herbruikbaar en composteerbaar zijn. Maar allen wel stukken duurder dan de (bio) plastic lepeltjes die gebruikt werden.
Maar deze maatregelen waren slechts een begin van de SUP-wetgeving, die in fases is opgedeeld.

Nieuwe SUP-richtlijnen vanaf juli 2023 en januari 2024

Vanaf juli 2023 en januari 2024 komen er nieuwe regels, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie voor onderweg. De maatregelen zijn van toepassing op alle plastic (bevattende) voedselverpakkingen. Hier vallen ook de ijsbekertjes onder omdat deze net als bijvoorbeeld kartonnen koffiebekers, altijd een dunne plastic coating hebben.
De regels hebben zowel invloed op de producenten en leveranciers van de verpakkingen, als op de afnemers en eindgebruikers.

Eénmalig gebruik
De nieuwe maatregelen betreffen alleen producten voor eenmalig gebruik. Voor plastic bevattende bekers en voedselverpakkingen die voor hergebruik geschikt zijn zal er niks veranderen. Het is hierbij van belang om een onderscheid te kunnen maken tussen eenmalig gebruik en hergebruik. Het product moet daadwerkelijk door de eindgebruiker worden hergebruikt en niet alleen door de verstrekker worden aangeduid als ‘herbruikbaar’.

Maar wanneer is een verpakking herbruikbaar?
De herbruikbare verpakking moet gereinigd, gewassen of gerepareerd kunnen worden, met behoud van het vermogen om opnieuw gebruikt te worden voor het oorspronkelijke doel. Daarnaast moet de verpakking geleegd kunnen worden zonder deze te beschadigen. Ook moet de verpakking ontworpen zijn om binnen de levensduur meerdere omlopen te maken.

Onderscheid consumptie ter plaatse of consumptie voor onderweg
Het ministerie maakt voor de nieuwe maatregelen ook onderscheid tussen consumptie voor onderweg en consumptie ter plaatse. Neemt iemand een bekertje met één of meerdere bolletjes ijs en wordt deze binnen geconsumeerd, dan valt deze onder consumptie ter plaatse. Lopen ze naar buiten met hetzelfde bekertje met ijs, zonder op het terras te gaan zitten, dan valt dit weer onder consumptie voor onderweg.

Takeaway
Voor afhaal en bezorging zal er niet zo veel veranderen. Er komt geen verbod op de plastic bevattende producten, alleen het gratis verstrekken aan consumenten mag vanaf juli 2023 niet meer. Evenals bij plastic tasjes zal de aanbieder een klein (zelf te bepalen) bedrag moeten vragen. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van herbruikbare alternatieven of een door de consument meegenomen verpakking.

Vanaf juli 2023 moet je:
1. Een herbruikbaar alternatief aan bieden
2. Consument een eigen verpakking mee laten nemen
3. Bij uitgifte van plastic (bevattende) verpakkingen een klein bedrag te vragen

Voor een (ijs)beker is het niet-bindende richtbedrag € 0,25.
Omdat de gevraagde bedragen niet bindend zijn, kan je ook € 0,15 vragen of € 0,25 voor een ijsbekertje en een ijslepeltje. Ook al valt de huidige toegestane ijslepeltjes niet onder deze richtlijn, is het misschien verstandig om beide als één aan te bieden, ook gelet op de verhoogde prijzen voor de lepeltjes.

Let op:
In principe is het de bedoeling dat de ijssalon in de winkel en op de kassabon onderscheid maakt in de prijs voor een bolletje ijs op een hoorntje en in een ijsbeker! Concreet betekent dit dat je met twee prijzen dient te werken, waarbij er een extra toeslag in rekening moet worden gebracht als iemand voor een bekertje kiest. Ook dit moet terug te vinden zijn op de kassabon.

Voorbeeld:
Iemand bestelt een ijsje met twee bolletjes op een hoorntje. De prijs hiervan is 2x € 2,00 = € 4,00.
Als iemand hetzelfde bestelt maar dan in een bakje, dan wordt de prijs niet 2x € 2,00 = € 4,00 maar € 4,00 + de toeslag voor het bekertje van bijvoorbeeld € 0,25. In totaal wordt het dan € 4,25.

2024:
Vanaf januari 2024 wordt je geacht om te kiezen voor één of meerdere van onderstaande opties:
1. Overstappen op wegwerpverpakkingen zonder plastic
2. Herbruikbare alternatieven gebruiken
3. Hoogwaardig recyclebare alternatieven inzetten

Voor consumptie ter plaatse komt er vanaf januari 2024 wel een verbod op het gebruik van plastic (bevattende) voedselverpakkingen en bekers. Tenzij deze geschikt zijn voor hoogwaardige recycling. De huidige ijsbekers mogen dan niet meer aangeboden worden voor consumptie ter plaatse (binnen en bijvoorbeeld buiten op het terras).

Meer weten?
Op www.minderwegwerpplastic.nl vindt u meer informatie over de regelgeving en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. Volg de regelhulp om na te gaan welke regels van toepassing zijn op uw situatie en welke opties er zijn om hieraan te voldoen.

Related Posts

keyboard_arrow_up