Genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2023: De Zoete Inval

folder_openAmbachtelijk IJscentrum, Nieuws, Wedstrijden

Wij treffen Jurgen de Vries, eigenaar van De Zoete Inval in Bodegraven, tijdens dit interview aan in zijn ijskeuken. Hier werkt hij aan iets nieuws, een ijsje met maar 100 tot 110 calorieën. “Het is gewoon proberen en blijven proberen, want het is nog best lastig om dit te kunnen creëren. Nu komt dit nog niet veel voor, dus het is het wiel opnieuw uitvinden. Daarbij moet de smaak natuurlijk wel lekker blijven”, legt De Vries uit. “Met maar ‘100 calorieën’ is toch wel een mooier getal. Mocht me dat gaan lukken, dan laat ik dat zeker weten,” grapt De Vries.

Op momenten dat zijn horeca-aangelegenheden en de ijssalon gesloten zijn, is de Vries juist te vinden in zijn ijskeuken. Het uitproberen van nieuwe dingen is iets waar hij heel blij van wordt: “Ik heb verschillende horecabedrijven, zoals een restaurant, een kookstudio en een ijssalon. Maar in de ijskeuken staan om lekker ijs te maken, is toch echt het allerleukste om te doen. Het heeft iets magisch!”
“Eigenlijk ben ik genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2023, met een ietwat uit de hand gelopen, maar zeer verslavende hobby”, zegt De Vries lachend.

Hoe verliep de wedstrijd?
Volgens De Vries verliepen beide wedstrijden (Gouden IJsspatel en Gouden IJscreatie) voor hem gemakkelijk: “Ik was helemaal niet zenuwachtig om aan beide wedstrijden deel te nemen. Op het podium sta ik vaker, om regelmatig dingen uit te leggen aan anderen.” Hij vervolgt: “Je kunt dan zo geconcentreerd bezig zijn met wat je juist moet doen, ijscreatie maken of het ijsje afdraaien. Dat werkt wel zo prettig.”

Had je het verwacht om bij de top 3 te eindigen?
“Eerlijk gezegd had ik helemaal niet verwacht om in de prijzen te vallen”, zegt De Vries heel duidelijk. “Het kwam eigenlijk helemaal niet uit om mee te doen aan de wedstrijden. We hebben verleden jaar een heftig persoonlijk jaar achter de rug en ik zat nog midden in de verkoop van een restaurant. Normaalgesproken had ik dan ook echt niet meegedaan, maar ja, ik had me al in 2020 opgegeven en wilde niet afzeggen.”
De Vries vervolgt: “Nu is chocolade echt een van mijn favorieten en in mijn restaurant heb ik zeven verschillende soorten chocolade staan. Ik wist dat de basis van mijn ijsmix goed was, daar heb ik dan ook echt niks aan veranderd. Ik ben voor het stracciatella-ijsje echt van mijn eigen smaak voor chocolade uitgegaan, met daaraan toegevoegd een vleugje vanille. Dit heeft dus goed uitgepakt.”

Nu was De Vries al heel erg verbaasd over de winst, maar zijn oudste dochter wist het wel goed te omschrijven: “’Wat?’ was het enige wat ze zei en ze keek me daarbij met veel ongeloof aan.”

Voor de hoeveelste keer doe je mee met IJssalon van het Jaar?
De Vries mag zich voor de derde keer gelukkig prijzen om genomineerd te zijn: “In 2016 en 2018 zijn we ook genomineerd geweest voor ijssalon van het Jaar. In 2016 hadden we nog maar net onze ijssalon en hebben we direct meegedaan. Toen werden we al 2de met de ijscreatie en scoorden we ook hoog met het ijsje voor de Gouden IJsspatel.”
Misschien dat voor De Vries deze keer het spreekwoord ‘Drie keer is scheepsrecht’ van toepassing is!?

Heb je nog dingen anders gedaan voor deze verkiezing? Om meer kans te maken op de titel IJssalon van het Jaar?
“We zitten nu in een ander en nieuw pand. De ijssalon hiervoor was niet alleen een ijssalon. We serveerden daar ook de lunch of een bakje koffie voor de gasten. Die gelegenheid was het gehele jaar open. Je moet daar dan ook wel zeker rekening mee houden met een verkiezing”, legt De Vries uit. “Nu is de ijssalon alleen maar een ijssalon. Hiermee maken we dan ook zeker meer kans om deze mooie titel te winnen.”

Hebben jullie al juryleden op bezoek of de hygiëne controle gehad?
De Vries is hier kort maar krachtig over: “Niet dat ik weet.”
“Ik ben nooit in de ijssalon aanwezig, dus wellicht zijn ze er wel geweest, maar dan had ik het vast en zeker wel van mijn personeel gehoord. Nu is het trouwens wel zo dat het sowieso niet moet uitmaken of ik er wel of niet ben. Iedere gast moet altijd netjes en goed geholpen worden en dat is helemaal niet afhankelijk van wie er staat!”

In hoeverre speelt de IJssalon van het Jaar-verkiezing binnen de ijssalon?
Al eerder vertelde De Vries over een persoonlijk zwaar en heftig jaar: “Het personeel is hier helaas ook deelgenoot van geweest. Die meiden hebben verleden jaar geen leuk jaar gehad. Er was maar weinig sturing door omstandigheden. Toch zijn ze allemaal gebleven en hebben we aan het begin van dit ijsseizoen met elkaar gesproken.” De Vries vervolgt enthousiast: “Iedereen is zeer gemotiveerd om er weer een mooi jaar van te maken en als je dan ook nog wordt genomineerd voor IJssalon van het Jaar, dan starten we toch wel weer bijzonder positief met elkaar.”

Zijn er ook andere nieuwsartikelen verschenen van jouw nominatie?
“We zijn al een aantal keren verschenen in de lokale kranten, maar ook het AD in de regio heeft onze nominatie opgepakt en er iets over geschreven”, vertelt De Vries.

Waar heb je de beker staan?
Daar is De Vries heel resoluut in: “Deze staat natuurlijk in de ijssalon, met daarnaast de lijst “Genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2023”.

Hoe reageren de klanten?
“Gasten reageren heel positief op dit nieuws en ik word zelfs op straat gefeliciteerd.” De Vries vervolgt: “Onze dorpsgenoten vinden het maar vanzelfsprekend dat we zijn genomineerd. Zij koppelen namelijk regelmatig terug, wanneer zij ergens anders een ijsje hebben gegeten of tijdens vakantie ‘Jullie ijs is toch wel het lekkerste ijs’. Dat is toch wel het mooiste compliment dat je kunt krijgen!”

Heb je nog promotie in de winkel opgehangen?
Bodegraven is maar een klein dorp en dat betekent, ons kent ons: “Nee, eigenlijk heb ik dat niet gedaan. Het voordeel van een dorp is, iedereen weet al heel snel wat er is, heel veel rumoer is dan zeker niet nodig.”
“Nu leveren wij o.a. ook aan Picnic en aan wat lokale Jumbo’s in de buurt. De klanten daar kopen ons ijs in bakjes. Uiteraard hebben wij op die bakjes wel een speciale sticker geplakt met ‘Wij zijn genomineerd voor IJssalon van het Jaar’. Daardoor hebben we al heel wat berichtjes mogen ontvangen uit omringende dorpen en zijn er zelfs gasten bij ons een ijsje komen eten, die daar 40-50 km voor hebben moeten rijden”, zegt een trotse De Vries.

Benieuwd naar IJssalon De Zoete Inval, neem dan gerust een kijkje:
Website:  Home – IJssalon de Zoete Inval
Facebook: (5) De zoete inval | Bodegraven | Facebook
Instagram: IJssalon De zoete inval (@dezoeteinvalbodegraven) | Instagram

Related Posts

keyboard_arrow_up