Hygiënecode voor ijsbereiding: óók nu!

folder_openAlgemeen, Coronacrisis

Het is al bijna zover dat we, hoe vervelend ook, de coronamaatregelen gewoon zijn gaan vinden. Voor onze branche is het zo dat een hoop ijssalons gesloten zijn of twijfelen wat te doen. Maar zijn ook die proberen zo goed en kwaad als het kan er iets van te maken. Ieder voor zich moet beslissen of met de opgelegde maatregelen zo gewerkt kan worden dat de gezondheid van een ieder op nummer 1 staat. Wie gebruikmaakt van bestellen, afhalen en bezorgen: raadpleeg de nieuwe Hygiënecode en wees up-to-date!

Nog even de maatregelen op een rijtje:

✅Houd voldoende afstand 1.5m. Creëer zo mogelijk een in en uitgang zodat gasten elkaar niet in de weg lopen.

✅Maximaal 4 gasten in de salon. Afhankelijk van de grootte van de salon. De vorige maatregel is hiervoor leidend.

✅Vers ijs alleen in kartonnen bakjes. Hoorntjes zijn niet per se verboden, maar werken consumptie ter plaatse in de hand. Daarnaast is er een grotere kans op handcontact.

✅Betaal (indien mogelijk) met PIN. Ondernemers zijn vrij hierin een keuze te maken. Betalen met PIN verkleint de kans op handcontact. Accepteer je contant, maak dan gebruik van een ‘ouderwets’ geldschaaltje om het (wissel)geld op te laten leggen. Stel hiervoor een persoon aan die geen ijs schept. Zo voorkom je handcontact en de schijn van besmetting van het ijs.

✅Zitten of consumptie ter plaatse is niet toegestaan. Ruim de stoelen en tafels in de salon of van het terras op. Of scherm dit zodanig af dat er geen onduidelijkheid kan zijn.

✅Thuis of onderweg nuttigen. Een gastvrouw of gastheer bij de deur kan hierbij een belangrijke rol spelen. Naast dat deze de in- en uitstroom kan reguleren kan deze de gasten die toch binnen blijven, aansporen te vertrekken.

Maak gebruik van de technische mogelijkheden zoals bestellen via Whatsapp of webshop. En betalen via iDeal of Tikkie.

✅Maak gebruik van afhaal- en bezorgservice. Bij beiden denkt u aan en wijst u op contactloos afhandelen: gezondheid komt eerst.

Volg de voorschriften uit de nieuwe Hygiënecode

Bij de laatste twee punten komen aanvullend nog de voorschriften uit de nieuwe Hygiënecode kijken. Er zijn specifieke eisen opgenomen omtrent allergeneninformatie en de aanduiding daarvan. Daarnaast ook specifieke eisen omtrent verpakken en bezorgen. Het is noodzakelijk om ook daar goed gevolg aan te geven. De NVWA controleert aangepast, maar streng én heeft twee petten op. Als je geopend bent worden er geen concessies gedaan ten aanzien van de voedselveiligheid. En niet ten aanzien van de coronamaatregelen.

Zorg daarom dat je aan alle maatregelen en voorwaarden kunt voldoen, stay safe en koop de code. Misschien helpt het je een beslissing te nemen. De code is klaar voor de toekomst.

#samensterk

Dit bericht is geschreven door Kurt Vanderstalle, inspecteur bij Houwers Groep

Foto: IJs van Matthijs in Leiden verpakt het ijs in bekertjes.

 

Tags: afhalen, bestellen, bezorgen, corona, hygiënecode

Related Posts

keyboard_arrow_up