IJs & Spijs wint De Gouden IJsspatel 2023 – Lekkerste stracciatella-ijs van Nederland

folder_openEvents, Nieuws, Wedstrijden

De winnaar van het lekkerste ijsje van Nederland is bekend. Zondag 5 maart jl. vond de finale plaats van De Gouden IJsspatel, live op Bakkersvak/IJs-vak in Gorinchem. De finalisten draaiden live op het wedstrijdpodium hun ijs af. Maandagavond 6 maart jl. werd tijdens het IJsVak Gala bekend gemaakt wie de winnaar is: Mark van Gaal van IJs & Spijs neemt de eerste prijs mee naar Haps. Daarmee is de ijssalon direct genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2023.

Tweede werd Koen Bouwmans van De Gebroeders in Bakel, de derde plaats is voor Jurgen de Vries van De Zoete Inval in Bodegraven. Ook zij krijgen een nominatie voor IJssalon van het Jaar. Deze titel wordt begin juni bekendgemaakt.

De smaak die dit jaar centraal staat, is stracciatella-ijs. Mark van Gaal nam het op tegen 23 medefinalisten. In totaal namen 60 ijssalons deel aan de wedstrijd. Echter na de voorronde op 30 en 31 januari jl. bleven er nog 24 finalisten over, die op zondag 5 maart live hun ijs mochten draaien. Mark was zondagmorgen om 12:00 uur aan de beurt om zijn ijsje af te draaien.

Lastige taak
De 13 juryleden had dit jaar toch wel een zeer lastige taak. “Alle 24 ijsjes liepen zo uiteen qua smaak en structuur” vertelde Bart-Jeroen Overveld juryvoorzitter, “dat het meer een keuze werd op basis van ‘wat vind ik lekker!’”
“Het begon al bij de basis van het roomijs, deze was sowieso verschillend bij iedereen. Dan nog niet gesproken over het belangrijkste ingrediënt, de chocolade. Zo werd er gebruik gemaakt van stukjes of schilfers, melk of puur, suiker of geen suiker.”
Hieruit blijkt dat Stracciatella-ijs een lastige ijssmaak is en iedereen deze op zijn/haar eigen manier maakt.

Het stracciatella-ijs
Van Gaal is daar heel resoluut in: “De liefde die wij in het bereiden van ons ijs steken!”
“Dat natuurlijk ten eerste” zegt hij glimlachend, “maar we hebben daarbij heel goed opgelet dat de chocolade in verhouding is met het ijs. Daarbij moest de chocolade wel heel zijn.” “Bij het scheppen van het ijs,  moet ieder bolletje een gelijkheid aan chocolade hebben, daar draait het immers om!”

Zes genomineerde ijssalons
Dit jaar dingen zes ijssalons mee naar de titel IJssalon van het Jaar. De genomineerden zijn de top-3 uit De Gouden IJsspatel en de top-3 uit De Gouden IJscreatie, die plaatsvond op maandag 6 maart in Evenementenhal Gorinchem. In de komende maanden worden deze ijssalons onder meer bezocht door een mystery guest en onderworpen aan een hygiënecheck. De winnaar van de titel wordt begin juni bekendgemaakt.

Over de IJs-vakwedstrijden
De organisatie van de IJs-vakwedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar), is in handen van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. De belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument.

Volg de wedstrijden
Op de hoogte blijven van de wedstrijd om IJssalon van het Jaar? Volg Vereniging Ambachtelijk IJscentrum op Facebook, facebook.com/ambachtelijkijscentrum of check de website, www.ambachtelijkijscentrum.nl.

Related Posts

keyboard_arrow_up