IJs-vak Meesterdag: dagen elkaar uit met black box en meesterlijk ijsje

folder_openAlgemeen, Ambachtelijk IJscentrum, Wedstrijden

De SVH Meesterijsbereiders trapten het begin van een reeks wedstrijden af op het wedstrijdplein van IJs-vak, tegelijkertijd gehouden met Bakkersvak in de Evenementenhal, Gorinchem. De SVH Meesterijsbereiders toonden waarom ze bij het Gilde horen en verwenden het publiek met een IJsontbijt, de wedstrijd om het beste meesterlijke ijsje en de megaspannende mystery box challenge.

Beste meesterlijke ijsje
Na een heerlijk IJsontbijt, waar 200 bezoekers van mochten meegenieten, gingen de wedstrijden tegelijkertijd van start. Een van deze twee wedstrijden ging om het beste meesterlijke ijsje, waarbij elke Meesterijsbereider zijn of haar eigen vernieuwende smaak voor 2020 meebracht naar de beursvloer. Het publiek kreeg de smakelijke taak om te beoordelen welke ijssmaak hen het meest beviel. Een spannende race, die uiteindelijk is gewonnen door Hans Kennis. Met het ijsje ‘Yoghurt, maar dan anders’ overtuigde hij het publiek. Yoghurt, gember, kaneel en limoen worden gecombineerd in dit verrassende ijsje. Nu nog alleen verkrijgbaar in de ijssalon van de SVH Meesterijsbereider, maar binnenkort deelt Kennis het recept met alle ijsbereiders van Nederland. Zo kan iedereen genieten van deze Meesterlijke, trendy ijssmaak.


Mystery Box Challenge

Op het podium was intussen de spanning te snijden. De Mystery Box Challenge stelde de Meesterijsbereiders echt op de proef. In zes duo’s, bestaande uit een meester en een student (een cursist afkomstig van het IJscentrum), gingen zij twee tegen twee de strijd aan op het grote podium. De opdracht: Met de ingrediënten uit een mysterybox binnen een uur een ‘meesterwaardig’ ijsje maken. En een ijstaart! Ze werden door professionals uit de branche (IJscentrum-manager Jacques Vos, SVH Meesterijbereider Bob Frie en Meester Patissier Hidde de Brabander) beoordeeld op hun manier van samenwerken, hun creativiteit en uiteraard de smaak van het ijsje.

Winnaars van deze uitdagende wedstrijd zijn SVH Meesterijsbereider Alfons Graumans en zijn pupil Myrne Meulendijks. Myrne werkt in de ijssalon van haar ouders, ’t Ijshofje in Meijel. Als een van de beste cursisten in de afgelopen tijd aan het IJscentrum mocht zij samen met Alfons haar kunsten tonen. Alfons Graumans, eigenaar van Alfons IJscreaties in Rijsbergen, toonde volgens de jury de meeste technieken. In slechts een uur wist hij een taart strak af te werken en hierin te spelen met de kleuren die er beschikbaar waren: het oranje van abrikozenijs en het groene van pistache-ijs. Het ijsje dat Alfons en Myrne draaiden, is geworden: een pistache-ijs met daarin banen abrikozenijs. Daarover een variëgato van amandelkrokant en deze handelingen herhalen tot de bak afgestreken kan worden. Alleen de laatste laag werd naar de zijkant afgestreken, om zo de strepen in het ijs mooi zichtbaar te krijgen. De bak werd afgedecoreerd met amandelkrokant, pistachenoten en gedroogde abrikozen.

De duo’s hebben tijdens deze strijd absoluut hun passie voor het vak laten zien, vertelt presentator en voorzitter van de IJs-vakwedstrijden Theo Clevers na de Challenge. “Ik hoop dan harte dat we met deze eerste Mystery Box de toon hebben gezet. En dit volgend jaar gewoon nog een keer gaan doen.”

IJsTOPper voor Jacques Vos

Als klap op de vuurpijl haalde voorzitter Clevers de hele club SVH Meesterijsbereiders en de jury nog even naar het podium. Tijd om de IJsTOPper uit te reiken. Een award die vanuit het Gilde van SVH Meesterijsbereiders (voorheen IJsTOP) wordt uitgereikt aan een persoon die veel heeft betekend voor de ambachtelijke ijssector. Dit jaar is het bronzen beeldje van een ijsbereider achter de bokvriezer voor Jacques Vos. Vos stond ruim 20 jaar geleden aan de wieg van het IJscentrum en heeft zich altijd volop ingezet voor het ijsvak. Nu hij eind dit jaar met pensioen zal, is het volgens het Gilde nú het moment om hun mentor te danken voor het delen van zijn passie, kennis en wijsheid. Vos, en ook zijn vrouw Irmy die verrast werd met een bos bloemen, waren zichtbaar onder de indruk.

Pas het begin!
Het Gilde van Meesterijsbereiders heeft de IJsVak-Wedstrijden een spannende start gegeven en tijdens een feestelijke uitreiking sloten zij de eerste dag op de Bakkers- en IJs-vak af. Uiteraard zat er een wedstrijdelement in en hebben de Meesters het onderste uit de kan gehaald, maar hun doel is vooral ook om heel Nederland te enthousiasmeren over het prachtige vak van ambachtelijk ijsbereiden. Op 2 maart dragen zij het stokje over aan de 24 finalisten van De Gouden IJsspatel, die strijden om wie het beste kersensorbetijs maken, en dinsdag 3 maart gaan 18 ijsbereiders in De Gouden IJscreatie proberen om de titel binnen te slepen door de beste, meest unieke en smakelijke ijscoupe te maken.

Related Posts

keyboard_arrow_up