In memoriam: Thijs Coolegem

folder_openAlgemeen

Op 12 december overleed Thijs Coolegem. Echtgenoot, vader, grootvader en SVH Meesterijsbereider. Hij werd 73 jaar.

De familie van Thijs Coolegem opende in 1991 IJssalon Matteo in Oisterwijk. In 1995 behaalde Thijs zijn SVH Meestertitel. Dit jaar vierde hij zijn 25-jarig jubileum als SVH Meesterijsbereider. Hij was niet meer actief als meester, maar hielp nog wel mee in de ijssalon, die in 2014 officieel werd overgedragen aan zijn zoon Joost.

Officieel was Thijs niet meer actief, maar hij was nog wel heel betrokken. “Mijn vader wilde overal bij zijn”, vertelt Joost. “Met name wanneer hij een uitnodiging kreeg vanuit het Gilde van SVH Meesterijsbereiders, dan zette hij alles op alles om daar naartoe te gaan. Dat vond hij belangijk en daar keek hij dan echt naar uit. Hoewel zijn gezondheid hem af en toe in de steek liet, zette hij door.”

Met een vader als Meesterijsbereider een keuken delen kon een uitdaging zijn, vertelt zoon en ijsmaker Joost. “In de keuken wisten we het beiden altijd beter. We deden alles samen, en deelden dus ook lief en leed samen. Dat betekende dat we konden lachen en vloeken met elkaar. Werknemers grapten weleens dat het soms net was alsof ze naar een realitysoap keken, wanneer wij aan het werk waren. We waren echt compagnons, deelden ons leven met elkaar en konden alles van elkaar accepteren.”

Het ijsvak werd beide zoons, Joost en Thijs, al jong bijgebracht. Thijs slaagde op 16-jarige leeftijd voor het examen ijsbereider en was daarmee de jongste ijsbereider van Nederland. Zoon Thijs ging voor een andere carrière, zoon Joost stapte in 2005 in de zaak. In dat jaar opende IJssalon Matteo een tweede vestiging in Reusel. Matteo is de Italiaanse naam voor Mathijs, zoals Coolegem senior voluit heette. “Maar hij werd altijd Thijs genoemd, dat wilde hij ook graag.”

Jacques Vos, voormalig manager van het IJscentrum, schrijft het volgende:

Thijs,

20 jaar geleden leerde ik Thijs kennen. Samen met Joep Biemans waren zij in de beginjaren van het IJscentrum de belangrijkste examinatoren van de ambachtelijke ijsbranche. Veel ijsbereiders die nu in de ijsbranche werkzaam zijn, zijn door hem geëxamineerd. Thijs heeft hiermee een belangrijke bijdrage geleverd om het imago en het kwaliteitsniveau van de ambachtelijke ijsbranche te verbeteren.

Thijs was een kritisch en persoon met een duidelijke eigen mening, maar ook het vermogen had om deze te nuanceren, waardoor het prettig en leerzaam was om met hem te discussiëren over het vak en vele andere zaken.

Thijs heeft een plekje in mijn hart dat nooit zal verdwijnen. De passie voor het vak, zijn eigen humor die zo terloops door de gesprekken werd heen gevlochten en zijn liefde voor zijn gezin, maakten hem een mooi mens. Ik zal hem nimmer vergeten.

Thijs je was een echte Meester, dank je wel.

Jacques

Maandag 21 december wordt in besloten kring afscheid genomen van deze bijzondere SVH Meesterijsbereider. Hij laat zijn echtgenote Anne-Marie, twee zoons, twee schoondochters en vier kleindochters achter. Het bestuur van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum wenst alle nabestaanden, naaste collega’s en vakgenoten veel sterkte toe.

Thijs Coolegem te midden van zijn vakgenoten, het Gilde van SVH Meesterijsbereiders en Jacques Vos.
Tags: matteo, meesterijsbereider, oisterwijk, overlijdensbericht, Thijs Coolegem

Related Posts

keyboard_arrow_up