“Liefde en passie voor het vak én het product!”

folder_openAmbachtelijk IJscentrum, Geen categorie, Leden, Nieuws

Tijdens deze Week van de Horeca kregen studenten van de horecaopleiding, de unieke kans om mee te gaan op de exclusieve SVH Meestertour. Dit jaar vond deze plaats op 22 september jl. en maar liefst zes studenten hadden de social challenge gewonnen en gingen mee op deze meesterlijke tour.
Zo zouden zij deze dag veel inspiratie gaan opdoen en genieten van fantastische smaken bij De Librije*** van SVH Meesters Jonnie en Thérèse Boer en bij sterrenzaak ’t Nonnetje** met SVH Meesters Michel van der Kroft en Edger Groeneveld.
Echter deze bijzondere dag werd afgetrapt bij SVH Meesterijsbereider Caroline Kooij van IJssalon De Hoop in Blaricum. 

Je kunt echt alles realiseren!

Caroline Kooij is hier heel realistisch over: “Hoe bijzonder is het om op deze tweede SVH Meestertourdag  te worden gevraagd om te starten met het ontvangen van een groep nieuwe generatie horecastudenten. Om deze studenten een kijkje in je eigen keuken te mogen geven, maar vooral met heel veel passie en liefde over hetgeen kunnen spreken wat je het liefste doet. Iedere dag opnieuw!”

“Je realiseert je dat je deze jongeren kunt meegeven, dat wanneer je met passie je vak uitvoert, je op een gegeven moment ook daar kunt staan waar SVH Meesters staan. Want wanneer je met passie en liefde voor het vak én het product bezig bent, kun je echt alles realiseren wat je maar wilt” heeft Caroline zelf ervaren.

Het zit echt in het bloed

Caroline neemt het gezelschap mee in haar verhaal tot waar zij nu staat. Als 12-jarige hielp Caroline in de ijssalon van haar vader en op 13-jarige leeftijd wist zij het zeker: “Dit ga ik de rest van mijn leven doen!” Maar haar ouders hadden helaas andere plannen en vonden het beter dat zij ging studeren. Zo volgde zij de 4-jarige horeca opleiding in Maastricht. Waarna ze ging werken op een cruiseschip van de Holland-America-Line. Toen haar vader het stokje wel moest overdragen, maar er op dat moment niemand geschikt was, stapte zij in het familiebedrijf. “Het was maar voor drie jaar, maar wanneer je dan in je tweede jaar al IJssalon van het jaar wordt, dan zet je dat wel even aan het denken.”

In 2010 voegde haar man Daan zich tot het team. Hij regelt alles achter de schermen en Caroline alles voor de schermen. Ze waagde niet veel later de stap om SVH Meesterijsbereider te worden: “Het examen was nog in onze oude ijssalon die toen nog de helft kleiner was. De eetkamertafel stond in het midden waarop ik mijn examenstuk had gepresenteerd. Het examencomité zat in een hoekje van de ijssalon te overleggen. Het wachten op het antwoord was wel heel erg zenuwslopend.” Maar eindelijk was daar het verlossende antwoord: “Je bent geslaagd, gefeliciteerd! Maar je zult toch echt die muur eruit moeten halen”.

Wat toen een grapje leek is toch werkelijkheid geworden. Want afgelopen najaar is de ijssalon volledig verbouwd naar een mooie nieuwe en frisse ijssalon. Het resultaat mag er zijn en voor nu is de 4de generatie ijsbereider meer dan klaar voor de mooie toekomst.

Inspiratievolle rondleiding

Maar uiteraard wilde het gezelschap graag zien waar al dat lekkers wordt bereid en dus de passie wordt gecreëerd. Tijdens de rondleiding werd de nieuwe keuken getoond waar met de twee ijsmachines in 7 minuten tijd zo’n 28 liter ijs wordt gedraaid. Zo wordt iedere dag in de ochtend gestart met het draaien van al het ijs voor die dag. Er moeten immers 36 standaard smaken ijs worden gedraaid en daarnaast ook nog eens 2 smaken van de dag. Wat afhankelijk van het weer of waar vraag naar is, wordt bereid.

Net buiten de keuken en dus in de nieuwe ijssalon staat de zeer authentieke bokvriezer waar haar opa en vader ook mee draaide. Met deze machine wordt nog regelmatig de heerlijkste ijs gedraaid. Letterlijk gedraaid, want hier komen echt de armen bij aan te pas. “Wanneer je iedere dag alleen maar met deze machine werkt, hoef je echt niet meer naar de fitness. In ieder geval niet meer voor je armspieren” grapt Daan.
Deze dag werd de heerlijke bokkenpootjesijs bereidt. Uiteraard mocht er even geproefd worden en hoe was het genieten van de smaak, de samenstelling en de passie!

Uiteraard werd deze rondleiding afgesloten met het proeven van Caroline haar coupe “Chocolicious” waarmee ze in 2009 IJssalon van het jaar werd. Om je vingers bij op te eten en dus geen verrassing dat ze met deze creatie gewonnen heeft.

Om af te sluiten met de woorden van Caroline: “Het is voor jullie een inspiratievolle dag met het bezoeken van de sterrenrestaurants De Librije en Het Nonnetje en onze ijssalon. Uiteraard zullen jullie vandaag heel veel inspiratie opdoen, heerlijke smaken geserveerd krijgen en ontzettend veel passie gaan zien. Maar ik hoop dat jullie aan het eind van de dag tegen jullie zelf zeggen: Deze dag was echt fantastisch met al die bezoeken, gerechten en kijkjes in de keuken, maar het begin van deze dag bij IJssalon De Hoop was toch wel echt top.”

Van links naar rechts, Ingeborg, Jelle, Caroline en Tom

Related Posts

keyboard_arrow_up