Nils Hendrikse doet de meesterproef in het IJscentrum, en is Nederlands 33ste SVH Meesterijsbereider

folder_openNieuws

Het IJscentrum maakte 17 en 18 augustus plaats voor een unieke happening. IJsbereider en patissier Nils Hendrikse nam 2 dagen gebruik van onze praktijkruimte om zijn meesterproef ten uitvoering te brengen. Onder toeziend oog van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders, Hanneke Westland namens SVH en ons eigen Jacques Vos werkte Nils zich in het zweet om de proef tot het laatste detail succesvol af te ronden. Het resultaat: een showtafel vol ‘Summer vibes’, het thema waarin Nils de proef aflegde. En natuurlijk de goedkeuring van SVH en het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. Binnenkort vindt de inauguratie van Neerlands 33ste SVH Meesterijsbereider plaats.

Hendrikse, die eigenaar is van Patisserie Soetenso in Leiden, deed de proef op het IJscentrum vanwege het borgen van de 1,5 meter regel die nog geldt. Het had wat voeten in de aarde: het IJscentrum moest vrijgemaakt worden, en Nils moest al zijn grondstoffen en benodigdheden verschepen naar Vlaardingen. Daarnaast nam hij twee collega’s mee ter assistentie. Nog niet eerder werd een Meesterproef afgenomen op het IJscentrum. In de beginjaren werd deze proeve van bekwaamheid afgelegd bij SVH in Zoetermeer. Later werd het gebruikelijk om de vaardigheden en kennis in het eigen bedrijf ten tonele te brengen. Vanwege de coronamaatregelen week de organisatie uit naar Vlaardingen, waar het IJscentrum beschikt over een grote praktijkruimte. Jacques Vos was namens het IJscentrum aanwezig om Nils Hendrikse wegwijs te maken in de keuken. Tijdens de proef kwam het namelijk behoorlijk op planning en organisatie aan. Dan wil je niet nog eens moeten zoeken naar een bekken of een spatel.

Drie SVH Meesterijsbereiders keken toe

De proef werd afgenomen door SVH Meesterijsbereiders Luc Blok (IJssalon Luciano in Wassenaar), Mark van Gaal (IJs & Spijs in Haps), Marcel Janssen (IJssalon Florence in Nederweert) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. De Meesterproef nam twee dagen in beslag, omdat het maken van ijsproducten een complex proces is dat niet binnen een dag kan worden uitgevoerd.

Zomerse sferen

De Meesterproef stond in het thema ‘Summer vibes’. De opdracht die de commissie Nils gaf, was uitdagend en veelomvattend. Zo moest het Meesterlijk buffet zes verschillende ijstaarten bevatten en moest er onder andere ijs van avocado, kulfi-ijs en maandzaadijs bereid worden. De vertaling van deze opdracht naar de showtafel was verbluffend. De commissie was onder de indruk van het prachtige showstuk, van de smaakcombinaties, de opbouw, smaak en uitstraling van de ijstaarten. En dat alles bereid met 100% verse ingrediënten: in de ijskeuken van Nils komen er geen halffabrikaten aan te pas. Aan het einde van deze 2 dagen was de commissie dan ook volledig overtuigd van het Meesterschap van Nils.

IJs zit in de familie

De liefde voor ijs en patisserie is Hendrikse met de ijslepel ingegoten. “Mijn beide grootvaders waren ijsventers en mijn vader heeft een klassieke Italiaanse ijssalon gehad. De leus die achter de ijsvitrine in mijn patisserie-ijssalon Soetenso prijkt, is dan ook: ‘Me and ice cream: best friends forever!’ Dat ik deze titel ambieer, komt voort uit de enorme liefde, passie en het enthousiasme dat ik heb voor mijn vak. Maar het is ook mijn tomeloze ambitie, die me aangezet heeft tot het behalen van de titel SVH Meesterijsbereider. Veel mensen zien dit als einddoel, het hoogst haalbare. Ik zie het liever als een nieuw startpunt van waaruit je verder gaat met je eigen ontwikkeling. Mijn ambitie om het hoogst haalbare te halen en me te omringen met ambitieuze vakgenoten die mij kunnen inspireren, is vandaag behaald. En natuurlijk hoop ik hen ook te inspireren”, aldus de nieuwe SVH Meesterijsbereider.

Namens het IJscentrum feliciteren we Nils met dit prachtige resultaat! De inauguratie vindt later dit jaar plaats.

Foto boven:
V.l.n.r.: SVH Meesterijsbereider Marcel Janssen, Nils Hendrikse en SVH Meesterijsbereider Mark van Gaal.

Foto’s: Luc Blok

Tags: gilde van svh meesterijsbereiders, ijscentrum, meestertitel, nils hendrikse, soetenso, svh meesterijsbereider

Related Posts

keyboard_arrow_up