SVH Meesterijsbereiders: drie dagen in touw op het IJsVak

folder_openAmbachtelijk IJscentrum, Events

Tijdens de IJsVak en Bakkersvak op 5, 6 en 7 maart in de Evenementenhal in Gorinchem trapte de SVH Meesterijsbereiders het spits af voor deze dagen. Zij hebben deze dagen het IJsontbijt, de wedstrijd om het beste meesterlijke ijsje, een workshop “Desserts maken” en het Meesterlijke IJsbuffet op het IJsVak Gala op hun naam gezet. Daarbij toonden zij maar weer aan waarom zij bij het Gilde horen.

Het IJsontbijt
Net voor de start van de wedstrijden op zondag 5 maart, hebben de Meesterijsbereiders het terugkerende en heerlijke IJsontbijt klaargemaakt. Maar liefst 300 bezoekers hebben op deze ontzettend leuke manier kennis gemaakt met het heerlijke ambachtelijk ijs.
Over het eitje werd zelfs gezegd: “Pas op, het is heet!” waarop bezoekers heel voorzichtig het eitje vastpakte, totdat ze doorhadden dat het ijs was.

Beste meesterlijke ijsje
De hele zondag door hadden de bezoekers de heerlijke taak om te stemmen op hun favoriete meesterlijke ijsje. Een vernieuwde smaak die was meegenomen door elke SVH Meesterijsbereider. Veel bezoekers deden echt hun best met proeven, zo probeerden zij drie, vier of zelfs vijf smaken uit de vitrine. Om 16.00 uur waren er al maar liefst 350 voorkeursstemmen ingeleverd. Na het tellen van al die stemmen, is deze spannende wedstrijd uiteindelijk gewonnen door Luc Blok. Hij presenteerde het ijsje “Key West Lemon Pie”. Het ijsje is geïnspireerd op een van zijn vakanties van een aantal jaren terug in Florida. Daar at Blok een stuk Lemon Pie, waarbij hij vond dat die smaak in een ijsje gevangen moest worden.

Zo gezegd, zo gedaan en dat resulteerde in het winnende ijsje voor 2023! De Key West Lemon Pie bestaat uit: Een citroen sorbetijs, aangevuld met melkmix met daar doorheen een witte chocolade ganache met brokken koek. Om het af te garneren een Italiaans merengue schuim. Even de brander gebruiken om de bovenkant te karamelliseren.

Wil jij dit gekozen meesterlijk ijsje ook eens uitproberen? Dat kan want het recept is hier terug te vinden: Key West Lemon Pie – Luc Blok.

Workshop desserts maken
Tussen de wedstrijdrondes van de Gouden IJsspatel van zondag 5 maart lieten Hidde den Brabander, Nils Hendrikse en Bas van Haaren aan de bezoekers zien hoe ijs ook te verwerken is in heerlijke desserts. Want ijs is namelijk niet gewoon ijs, je kunt er zoveel meer mee, zoals mooie en lekkere creaties maken. Zo verrasten zij de bezoekers met een Ricotta dessert taartje en een dessert appeltaartje. Een dessert met ijs, maar dan op een heel andere en heerlijke manier verwerkt in het gerecht.

 

IJsbuffet tijdens het IJsVak Gala
Het team van IJssalon Luciano van Blok werkte maandag 6 maart achter de schermen aan het IJsbuffet voor het IJsVak Gala van die avond. Duidelijk was dat het team van Blok goed op elkaar ingespeeld is en ze goed waren geïnstrueerd. De professionaliteit was terug te zien in het zeer uitgebreide IJsbuffet. Iedere aanwezige van het IJsVak Gala was het er ook zeker over eens, het IJsbuffet was een plaatje om te zien en heerlijk om van te eten.  Nu het IJsVak Gala weer terug is zal het IJsbuffet hopelijk een vast item op de agenda worden.

     

 

IJsTOPper beeldje voor …….
Op deze avond kon het ook niet anders dan dat er een IJsTOPper is. Luc Blok vroeg aan de SVH Meesterijsbereiders om nog even allemaal naar voren te komen. Het was tijd om de IJsTOPper bekend te maken. Een award die vanuit het Gilde van SVH Meesterijsbereiders (voorheen IJsTOP) wordt uitgereikt aan een persoon die veel heeft betekend voor de ambachtelijke ijssector.
Martin van Rossum werd naar voren geroepen om, het bronzen beeldje van een ijsbereider achter een bokvriezer, in ontvangst te nemen. Als voorzitter van de SVH Meesterijsbereiders, had Blok de eer om het beeldje aan Van Rossum te overhandigen. Uiteraard had Blok nog een woordje te zeggen. Zo blijkt Van Rossum zich al 24 jaar in op alle fronten in te zetten. Hij is begonnen bij het IJscentrum, is een bestuurslid bij de vereniging van het Ambachtelijk IJscentrum geweest en is nu verbonden aan NL IJs. Van Rossum staat bekend als een eerlijke bestuurder, want met zijn bestuurspet op kon hij gemakkelijk beslissingen nemen, ook als deze niet ten voordele van zijn bedrijf zouden uitpakken. Dan heb je toch echt hart voor de branche!
Duidelijk zichtbaar verrast nam Van Rossum het beeldje in ontvangst. Nu is hij een van de vier die dit prestigieuze beeldje in ontvangst heeft mogen nemen.

 

Related Posts

keyboard_arrow_up