De 24 genomineerden voor de Gouden IJsspatel zijn bekend

folder_openAmbachtelijk IJscentrum, Events, Leden, Nieuws, Wedstrijden

Op maandag 30 en dinsdag 31 januari jl. was de voorronde voor de Gouden IJsspatel. Maar wie-o-wie werden de genomineerden die live op zondag 5 maart a.s. tijdens de Bakkersvak en IJsVak hun Stracciatella ijs op het podium mogen draaien?

Op maandag 30 januari jl. was het dan zover het inlevermoment van de ijsbakken bij de Evenementenhal in Gorinchem. Die dag ontvingen de Keurmeesters maar liefst 60 inzendingen van de ijssmaak Stracciatella, voor de live proefronde van de volgende dag. Toen de smaak twee jaar geleden werd uitgekozen, was Theo Clevers, voorzitter IJsvakwedstrijden hier duidelijk over: ‘Stracciatella ligt overal in de vitrine, maar het is een enorm moeilijke smaak. Het mooie aan deze smaak is dat je de basis goed proeft. Stracciatella-ijs is een kwestie van smaak, geduld en een goede stracciatella getuigt van echt vakmanschap.’

Van deze 60 inzendingen konden er maar 24 door naar de live wedstrijden op 5 maart. Deze lastige taak lag bij de juryleden op dinsdag 31 januari, het live proeven van al het ingeleverde ijs. Zij moesten gezamenlijk bepalen welke 24 ijsjes het meeste smaakte naar Straciatella, maar uiteraard werd er ook gekeken naar de samenstelling van de substantie en de grootte van de chocolade.
Na twee rondes van twee uur proeven, moesten de juryleden dan toch echt aangeven welk ijsjes hun favorieten waren. Hieruit kwam een lijst met 24 genomineerden.

Bart-Jeroen van Overveld, juryvoorzitter: “De voorrondes zijn goed verlopen.” Over het ingeleverde ijs was hij zeker te spreken: “Wat opviel aan het ijs is dat er natuurlijk weer heel erg veel verschillende ijsjes waren en dat stracciatella een heel complex ijsje is. Vaak was het zo dat de smaak lekker was, maar dat de chocolade minder was of de chocolade heel goed verdeeld en lekker maar dan de smaak van de basis weer minder.”
Om dan tot een juiste keuze te komen gaf Van Overveld aan: “Dus met de keuze van deze smaak is het dit jaar niet makkelijk gemaakt voor de ijsbereiders maar zeer zeker ook niet voor de juryleden. De verwerkings temperatuur van -14 (schepbaarheid) bleek in toch wel wat ijsjes een probleem. Ook de verdeling van de chocolade en de technieken die je daarvoor kunt gebruiken liepen uiteen van kleine stukjes tot grote harde chunks verschillend in zoetheid, hardheid en smaak waardoor alle ijsjes toch weer hun eigen karakter kregen.”

Clevers voegde daar nog aan toe: “Het ijs in Nederland en ook België is van superieure kwaliteit, en daar zijn we trots op! Maar dat maakte het daarom super moeilijk om de lekkerste ijsjes eruit te halen. Na een dag genieten zijn er 24 overgebleven! Heel fijn dat er zoveel inzendingen waren, laten we dat vasthouden de volgende jaren. Wij als organisatie zijn trots op alle deelnemers!”

De lijst met de 24 genomineerden (in willekeurige volgorde) is:

  • Jannette Den Boer – IJsboerderij Den Boer
  • Hanneke Kleverkamp – Rosahoeve
  • Auke Jager – IJsmakerij Schep
  • Enzo Talamini – Gelateria Lorenzo
  • Ron Holland – Huize Holland
  • Jurgen de Vries – De Zoete Inval p/a De Munt
  • Myrne Meulendijks – ’t IJshofje
  • Koen Bouwmans – De Gebroeders
  • Hein Geers – Huize Geers
  • Benadette Jaarsveld – IJssalon La Venezia
  • Mark van Gaal – IJs & Spijs
  • Marcel Vermeulen – De IJsmeulen
  • Laura Schmidt – Jo’s IJssalon
  • Steff Janssen – IJssalon Florence
  • Paul Wilderink – De IJssalon Paul Wilderink
  • Andrea Höller – Gelato Buon Gusto
  • Klaas Brasjen – IJssalon Van Swoll
  • Kasper Hertogs – IJssalon Kees
  • Colinda Rontberg – IJsalon LKKR !!!!
  • Pieter van der Poel – Van der Poel IJsmakers
  • Marten Riedstra – Ijssalon Ilskãld
  • Joris Rutten – Clevers IJs BV
  • Ahmet Akbulut – Dam IJs & Bakkerij
  • Coco Strijbosch – IJssalon Pisa

Wij willen alle deelnemers bedanken voor hun enthousiasme om mee te doen aan de voorronde van deze wedstrijd en wensen de 24 genomineerden veel succes tijdens de livewedstrijd op zondag 5 maart a.s..

Volg de wedstrijden

Op de hoogte blijven van de wedstrijden Gouden IJsspatel, Gouden IJscreatie en IJssalon van het Jaar? Volg Vereniging Ambachtelijk IJscentrum op facebook, facebook.com/ambachtelijkijscentrum of check de website, www.ambachtelijkijscentrum.nl.

Over de IJs-vakwedstrijden

De organisatie van de IJs-vakwedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar), is in handen van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. De belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument.

Related Posts

keyboard_arrow_up