Genomineerd voor IJssalon van het Jaar: IJsie Prima

folder_openAlgemeen, Wedstrijden

‘Deze verkiezing is heel belangrijk binnen de familie’

De IJssalon van het Jaar-verkiezing loopt dit jaar anders dan anders. Dat heeft natuurlijk alles te maken met een bepaald virus dat rondwaart door ons land. Pas tegen het eind van de zomer kon de jury van deze prestigieuze verkiezing op pad om een bezoek te brengen aan de finalisten. Eén van die nominees is IJsie Prima, de ijssalon in de badplaats Callantsoog. Denk je zon, dan denk je aan strand, en denk je aan strand, dan denk je toch aan Noord-Holland? In alle gevallen denk je sowieso aan ijs. Voor het beste ijs van Callantsoog ga je naar IJsie Prima.

Nu het buiten te koud is om te pootjebaaien, haal je de zomer in huis door deze vrolijke ijsfanaten op hun socials te volgen. Even een tip tussendoor. Nu een aantal vragen aan derde generatie ijsmaker Kees Baars jr, die namens de familie de derde plek behaalde tijdens de wedstrijd om de Gouden IJscreatie.

Dag Kees, kun je het jurybezoek nog voor de geest halen?

“Ja hoor. Het was een stille, stormachtige dinsdagmiddag. Ineens stonden Theo (Clevers, -red.) en Bart-Jeroen (van Overveld, -red.) voor de vitrine. Na een kop koffie met uiteraard onze prijswinnende creatie, spraken wij over het verloop van dit bijzondere seizoen en natuurlijk over de wedstrijd en de nominatie. Enthousiast hebben we onze salon en werkwijze laten zien aan de heren. We maakten een rondje door de zaak en ijskeuken, gaven een toelichting op onze manier van werken en op onze kijk op het vak ijsbereiden.”

Deze keer verzorgen leden van de commissie Vakwedstrijden de jurering. Wat vind je daarvan?

“Het is sowieso prettig dat er iemand mee was met praktijkervaring binnen een ijssalon. Die ziet dat het er op een stormachtige dag anders aan toe gaat dan bij uitgesproken ijsjesweer. Er waren geen volle terrassen en de ijssalon bruiste op dat moment even niet. Of het dan bekende of minder bekende gezichten zijn, dat maakt geen verschil. Wij vertellen ons verhaal graag aan iedereen die dat wil horen.”

Wat hebben jullie allemaal gedaan sinds de nominatie?

“Wij streven altijd naar het hoogst haalbare, ook voor de wedstrijd. Na de nominatie hebben wij de winnende ijscreatie natuurlijk opgenomen in ons assortiment, onze gasten het kersenijs laten proeven en het personeel geinstrueerd over het verloop van de wedstrijd. Daarnaast dragen wij vol trots uit dat wij genomineerd zijn voor ‘ijssalon van het jaar 2020’.”

Het fotogenieke team van IJsie Prima

Hoe verliep de hygiëne-inspectie?

“Ook de hygiene-inspectrice stond onaangekondigd voor de vitrine. Wij laten zelf jaarlijks inspecties uitvoeren en werken volgens de hygienecode. We wisten dus ongeveer wat we konden verwachten. Na een korte introductie over onze werkwijze en waarborging voedselveiligheid kon de inspectrice zelfstandig haar ronde doen door de salon, het magazijn, de ijskeuken en in de administratie en documentatie. Zij stelde nog enkele vragen omtrent werkwijze aan ons en ons personeel maar liet verder niets los over haar bevindingen.”

In hoeverre speelt de IJssalon van het Jaar-verkiezing binnen IJsie Prima?

“De nominatie voor IJssalon van het Jaar is voor ons hele team een bekroning en extra motivatie om met nog meer enthousiasme ijsjes te scheppen. Als ijssalon IJsie Prima doen we al drie generaties mee aan de vakwedstrijden en zijn Opa en vader Kees regelmatig in de top geëindigd. Maar vaak nét naast die laatste ‘kroon’ van ijssalon van het jaar. De verkiezing speelt dus zeker binnen het bedrijf en de familie. Daarnaast is de prijswinnende ijscreatie natuurlijk als Special verkrijgbaar in onze salon en dragen wij de nominatie niet alleen uit in de salon en op onze social media. Er wordt ook door de lokale krant en radio aandacht aan besteed.”

The place to be wanneer het zonnetje schijnt

Heeft de coronasituatie de wedstrijd erg beïnvloed?

“Natuurlijk, dat spreekt voor zich. Het is voor alle betrokken partijen een lastig jaar. De ontwikkelingen vragen om aanpassingen vanuit de ijssalons en wedstrijdcommissie, waardoor de focus niet meer volledig bij de verkiezing ligt. Buiten de negatieve aspecten van corona om brengt de aanpak van de maatregelen wel een extra punt waarin je je als ondernemer kunt onderscheiden. Gelukkig kregen wij medewerking van de gemeente voor extra terrasruimte. Waardoor we ons met fleurige bloembakken en 2 persoonsbankjes ondanks alle maatregelen naar tevredenheid  konden presenteren als genomineerde ‘IJssalon van het jaar’. Onze gebruikelijke terrasruimte hebben wij gebruikt voor de wachtrij, om zo de openbare weg zoveel als mogelijk te ontlasten. Het is natuurlijk jammer dat de uitslag van deze inspanningen zolang op zich laten wachten en de uitreiking van de titel pas in 2021 plaatsvindt.”

IJsie Prima is in de wintermaanden gesloten. Maar ook dan zit team Baars/Tichelaar niet stil. In de ijskeuken wordt hard gewerkt aan nieuwe ijssmaken. Houd de socials in de gaten voor activiteiten.

www.ijsieprima.nl

Instagram:IJsieprima
Facebook: IJssalon IJsie Prima

Tags: callantsoog, gouden ijscreatie, ijsie prima, ijssalon van het jaar, kersenijs

Related Posts

keyboard_arrow_up