Wedstrijdsmaak De Gouden IJsspatel 2024: Peren demi-ijs

folder_openAmbachtelijk IJscentrum, Events, Nieuws, Wedstrijden

Peren demi-ijs wordt de ijssmaak van de IJsVak-Wedstrijden 2024. Dat heeft de wedstrijdcommissie maandagavond bekendgemaakt, tijdens het IJsVak Gala bij Van der Valk in Gorinchem. De aankondiging van de volgende wedstrijdsmaak vond plaats op de avond van de uitreiking van De Gouden IJscreatie, die door Mark van Gaal van IJs & Spijs in Haps in de wacht werd gesleept.

Direct na de uitreiking van de Gouden IJsspatel 2023 bracht wedstrijdvoorzitter Theo Clevers duidelijkheid in de wedstrijdsmaak van volgend jaar. Ook nu is ervoor gekozen om een sorbetsmaak (dit jaar stracciatella) met een roomsmaak af te wisselen. “Perenijs is een heerlijk fris ijsje, die velen in de vitrine hebben liggen, maar het is en blijft een bewerkelijke smaak” geeft Clevers aan.

Demi-ijs
Een demi-ijs is een sorbet- of sherbettijs met een deel zuivel. “Het is een ijs waarbij 1/3 tot de helft van de sorbetijsmix vervangen wordt door een roomijsmix, dus een combinatie van een sorbet en een roomijs. De kunst is dat de romige smaak niet de overhand neemt en het fruit daarbij het onderspit delft” geeft Clevers over de basis aan.
Clevers vervolgd: “Zoek de juiste balans binnen je receptuur waarbij het fruit toch de hoofdrol blijft spelen. Een heerlijke warm mondgevoel zal dan overheersen. Peren demi-ijs blijft een moeilijke smaak. Welke peren gebruik je? Hoe bewerk je de peren en wanneer draai je het af? Heel veel om een heel jaar over na te denken en te experimenteren. Succes!”

Over De Gouden IJsspatel
De Gouden IJsspatel is dé vakwedstrijd om het lekkerste ijsje van Nederland. Jaarlijks nemen tientallen ijsbereiders deel aan deze wedstrijd, die meestal plaatsvindt tijdens een vakbeurs. Dit jaar is de wedstrijd opgedeeld in een voorronde en een finale. De voorronde, waaraan 60 ijsbereiders deelnamen, was op 30 en 31 januari. De finale, met 24 finalisten, vond plaats tijdens IJsvak op zondag 5 maart in de Evenementenhal Gorinchem. Live op het wedstrijdpodium draaiden de finalisten hun stracciatella-ijs af.

De wedstrijddata, -reglementen en overige informatie voor de IJsVak-Wedstrijden van 2024 worden later dit jaar bekendgemaakt. Houd daarvoor www.ambachtelijkijscentrum.nl in de gaten.

Over de IJsVak-Wedstrijden
De organisatie van de IJsVak-Wedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar), is in handen van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. De belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument.

Related Posts

keyboard_arrow_up