Vereniging Ambachtelijk IJscentrum nodigt je uit op IJsVak!

folder_openAlgemeen, Ambachtelijk IJscentrum, Events, Leden, Nieuws, Wedstrijden

Kom langs en ervaar het vakmanschap

Op 5, 6 en 7 maart is het weer zover: dan komt ijsbereidend, bakkend en chocolademakend Nederland bijeen op de Bakkersvak/IJsVak in de Evenementenhal Gorinchem. De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum is erbij en hoe! We organiseren de IJsVak Wedstrijden, presenteren de top van Nederland en gaan graag met je in gesprek over het lekkerste product dat er is: ambachtelijk bereid ijs.

De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum deelt een stand met het kenniscentrum IJscentrum. Je vindt ons vlak naast het wedstrijdpodium.

  • Proef bij ons het verschil dat Ambachtelijk bereid ijs maakt! Hoe? Dat zie je op IJs-vak.
  • Leer meer over de Europese Dag van het IJs. Doen jullie ook mee op 24 maart a.s.?
  • Laat je verleiden door de wereld van ambachtelijk ijs.

De Vereniging staat haar leden graag te woord over onder meer de Hygiënecode, de Verenigde Ondernemers Clubs (VOC) en beantwoordt graag inhoudelijke vragen over de (financiële) voordelen van lidmaatschap. Nog geen lid van de Vereniging? Ook dan ben je uiteraard van harte welkom. We vertellen je graag over onze groeiende IJscentrum-community. Kijk alvast op www.ambachtelijkijscentrum.nl.


De dagindeling:

Zondag 5 maart: Openingsdag Meesterijsbereiders en de Gouden IJsspatel
Op de eerste wedstrijddag laat het Gilde van SVH Meesterijsbereiders zijn vakmanschap zien én proeven. Zij verzorgen de start van de dag met een heerlijk ijsontbijt. Tussen de wedstrijd van de Gouden IJsspatel en het jureren ervan, zullen zij een demonstratie geven. Daarnaast zal er de hele dag gebattled worden voor de meesterlijke smaak.

De Gouden IJsspatel is dit jaar de wedstrijd om het lekkerste stracciatella-ijs van Nederland. De voorronde vindt plaats op 30 en 31 januari in de Evenementenhal Gorinchem. Uit de 60 deelnemers uit de voorronde op 30 en 31 januari a.s. worden 24 finalisten gekozen. Deze 24 ijsbereiders draaien hun stracciatella-ijs nog eens op zondag 5 maart – live op het wedstrijdpodium. Tijdens het IJsVak Gala op maandagavond 6 maart wordt bekendgemaakt wie De Gouden IJsspatel 2023 wint. De top-3 van deze wedstrijd ontvangt een nominatie voor IJssalon van het Jaar 2023. Deze titel wordt medio juni bekendgemaakt.

Dagindeling (onder voorbehoud):
08.30-09.30 uur              Inleveren ijsmix
10.00-11.00 uur              IJsontbijt SVH Meesterijsbereiders (max 200 personen)
11.00-13.00 uur              IJsdraaien Gouden IJsspatel
11.00-16.30 uur              Meesterlijke Smaak SVH Meesterijsbereiders
13.15-13.30 uur              IJsjes Gouden IJsspatel omnummeren, zodat de jury niet weet welk ijsje van wie is
14.45-15.00 uur              De geschiedenis van Stracciatella
15.00-17.00 uur              Jurering Gouden IJsspatel
17.00 uur                         Bekendmaking Winnaar Meesterlijke Smaak


Maandag 6 maart: De Gouden IJscreatie en het IJsVak Gala
Deze wedstrijd draait om de beste, mooiste en lekkerste ijscoupe/-creatie van Nederland. Live op het podium gaan ijsbereiders twee aan twee de strijd aan. De opdracht: maak binnen 6 minuten 4 identieke ijscreaties! Een megaspannende wedstrijd die veel publiek trekt. Mis het niet!
De winnaar van de Gouden IJscreatie 2023 wordt tijdens de IJsVak Gala op deze avond bekendgemaakt. De top-3 ontvangt eveneens een nominatie voor IJssalon van het Jaar 2023. Deze titel wordt medio juni bekendgemaakt.

Aansluitend aan deze dag wordt er het IJsVak Gala georganiseerd. Tijdens deze informele en gezellige avond zullen de winnaars van De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie worden bekend gemaakt. Uiteraard worden de resterende genomineerden voor IJssalon van het Jaar 2023.

Dagindeling (onder voorbehoud):
08.30-09.30 uur              Inleveren ijs
10.15-12.00 uur              Wedstrijd De Gouden IJscreatie
12.00-12.45 uur              Pauze
12.45-14.30 uur              Vervolg Wedstrijd De Gouden IJscreatie
15.00 uur                         Einde wedstrijd
16.00-16.30 uur              Uitreiking Kinderjury
18:00-19.00 uur              Inloop IJsVak Gala
19.00-22.00 uur               IJsVak Gala met:

Prijsuitreiking Gouden IJsspatel en Gouden IJscreatie
Bekendmaking genomineerden IJssalon van het Jaar
IJstopper
Smaak 2024
Kennismaking nieuwe voorzitter vereniging
Afscheid Theo Clevers
Presentatie IJscentrum + programma voor 7 maart


Dinsdag 7 maart:
Studenten IJscentrum
Het IJscentrum in Vlaardingen heeft in de afgelopen 20 jaar al behoorlijk wat professionele ijsbereiders afgeleverd. Iets waar zij zeer trots op zijn!
Op deze laatste IJsVak dag worden de studenten ijsbereiders aan het werk gezet, juist om te laten zien wat een ijsbereider in spé allemaal leert en kan. De exacte invulling van deze dag zal zo spoedig mogelijk volgen.

Dagindeling (later meer)


De IJssalon van het Jaar
De IJssalon van het Jaar kent sinds 2020 een nieuwe opzet. Voorheen werden de genomineerden bepaald door een optelling van de punten uit beide wedstrijden. Omdat de kans (door de voorselectie in De Gouden IJsspatel én door het maximaal aantal deelnemers aan De Gouden IJscreatie) kleiner wordt om aan beide IJsVak Wedstrijden deel te nemen, kiest de wedstrijdcommissie ervoor om de top-3 in beide wedstrijden te nomineren voor IJssalon van het Jaar. Maar, is er overlap tussen die zes partijen, dan kan het zo zijn dat een nummer 4 van een van de wedstrijden óók kans maakt op de prestigieuze titel. Deelname aan de wedstrijd IJssalon van het Jaar is kosteloos. De IJssalon van het Jaar wordt in juni bekend gemaakt.

Over de IJsVak Wedstrijden
De organisatie van de IJsVak Wedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie en IJssalon van het Jaar) is in handen van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. De belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument.

De wedstrijdreglementen en overige informatie voor de IJsVak Wedstrijden van 2023 staan op de website. Houd daarvoor www.ambachtelijkijscentrum.nl in de gaten.

Related Posts

keyboard_arrow_up