Coronaprotocol per 10 augustus: twee stappen terug voor ijssalons met zitgelegenheid

folder_openAlgemeen, Coronacrisis

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heeft het bestaande protocol aangepast naar de nieuwe voorwaarden die gelden per 10 augustus. Vanaf dan geldt er uitbreiding van de maatregelen om het nieuwe coronavirus te bestrijden. De extra maatregelen zijn van toepassing op ijssalons met zitgelegenheid. “We gingen natuurlijk voor een geleidelijke afschaling van maatregelen”, laat voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging weten. “Helaas geldt hier: één stap vooruit, twee stappen terug.”

Met ingang van 10 augustus haalt het kabinet de teugels van de horeca weer aan. Daaronder vallen ook de ijssalons. De meeste maatregelen van 1 juni doen hun herintrede: reservering en triage zijn weer verplicht. Daarbovenop komt de registratieplicht: elke zittende gast wordt gevraagd zijn/haar contactgegevens in te vullen. IJssalons die alleen werken met afhaal of loketverkoop worden vrijgesteld van deze maatregelen. Maar als het gaat om ijssalons met enkele bankjes voor de deur: dit geldt als terras. In dat geval gelden ook de regels voor ijssalons met zitgelegenheid.

Document om op terug te vallen

“De meeste ondernemers zijn heel goed op de hoogte van uitbreiding van het maatregelenpakket”, uit Loonen zijn vertrouwen in de leden van de branchevereniging. Een coronaprotocol is voor hen wellicht meer een formaliteit. “Toch zien we het als onze plicht om het coronaprotocol bij elke aanpassing te updaten. Zo hebben alle ijsbereiders van Nederland, ook niet-leden, een document op op terug te vallen.”

‘IJs is een impulsproduct en met maar liefst drie handelingen voor je van een ijscoupe kunt genieten, verliest het woord impuls flink z’n waarde’

‘Impuls’

Na de vorige update, die op 1 juli inging, werd nog voorzichtig gehoopt dat het begin van een reeks versoepelingen werd ingezet. “Maar helaas stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus weer. Logisch dat de overheid direct ingrijpt”, vindt de voorzitter. “Voor ons als ondernemers is het zaak om daar gehoor aan te geven. We zijn er immers allemaal bij gebaat als deze maatregelen ervoor zorgen dat het virus verdreven wordt. Jammer is wel dat we nu nog in hartje zomer zitten. Over een paar maanden sluiten de meeste ijssalons. De financiële tegenslagen die ze te verduren krijgen, zijn steeds moeilijker in te halen. IJs is een impulsproduct en met maar liefst drie handelingen voor je van een ijscoupe kunt genieten, verliest het woord impuls flink z’n waarde.” Toch dringt hij ijssalonondernemers erop aan om de maatregelen serieus te nemen. “Als blijkt dat er binnen jouw bedrijf meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden, hangt je twee weken sluiting boven het hoofd. En dat wil je natuurlijk absoluut niet.”

Tijdelijk document

Het protocol wordt vrij beschikbaar gesteld, voor zowel leden als niet-leden van de branchevereniging. Loonen benadrukt dat dit om een tijdelijk document gaat. “Het protocol is per direct in te zetten en wordt aangepast wanneer het kabinet met herziene maatregelen komt. Dit communiceren we via onze kanalen, zoals de website en Facebook.” De branchevereniging stelt het document voor de gehele ambachtelijke ijssector beschikbaar. Het protocol is te downloaden vanaf onze Corona-pagina.

Tags: corona, coronacrisis, coronaprotocol, ijssector, protocol

Related Posts

keyboard_arrow_up